Sudija Mirsad Strika vodit će proces u predmetu protiv Milorada Dodika

Sudija Mirsad Strika vodit će proces u predmetu protiv Milorada Dodika, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine, prenosi Faktor.

– Obavještavamo vas da je CMS (sistem za automatsko upravljanje predmetima) izvršio odabir sudije Mirsada Strike kao postupajućeg sudije u predmetu Milorad Dodik i drugi – odgovoreno je na upit Faktora.

Strika je rođen je 1958. godine u Klopču kod Zenice. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Odjeljenje u Zenici, diplomirao je 1981. godine. Pravosudni ispit je položio 1984. godine.

Od 5. januara 1982. godine bio je pripravnik na Vojnom sudu u Sarajevu, a 1985. imenovan je za sudiju. Od tada je obavljao dužnost sudije u Vojnom sudu Sarajevo i Okružnom vojnom sudu u Zenici, a funkciju tužioca u Okružnom vojnom tužilaštvu Sarajevo, Višem javnom tužilaštvu Sarajevo, Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo i Tužilaštvu BiH.

Za sudiju Suda BiH imenovan 17. decembra 2009. a na dužnost stupio 15. januara 2010. godine. Tokom svoje karijere sudija Mirsad Strika je bio član VSTV od novembra 2004.godine do novembra 2008. godine, zatim član Federalne izborne komisije od 1996. godine do 2001. godine.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS-a, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila Narodna skupština RS-a.