Automatska skica

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je ponovo odgođen početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta RS, i Milošu Lukiću, v. d. direktora Službenog glasnika RS-a, prenosi Faktor.

Dodik je danas ponovo odbio da ustane u znak poštovanja Suda. Sudija Mirsad Strika poručio mu je kako zakoni vrijede za sve.

– Nije gospodin Dodik ni iznad, ni izvan zakona – dodao je sudija.

Potom je Dodik izrazio želju da se obrati, kazao je njegov advokat Goran Bubić, na šta mu je sudija rekao da može govoriti ukoliko ustane.

– Isključi, je*o to – kazao je u svom klasičnom maniru Dodik.

Bubić se potom obratio u sudnici te govorio o novom zahtjevu za premiještanje suđenja iz Sarajeva u Banju Luku.

Kako je kazao, oni su u došli do dodatnih saznanja relevantnih za premještaj suđenja, a koji nisu spomenuti u prethodnom zahtjevu te su prijedlog ponovili 11. decembra.

Kao jedan od razloga, Bubić je spomenuo i izjave koje je Dodik davao u javnosti, a koje bi mogle “stvoriti jednu vrstu osvetničke atmosfere”.

Miljkan Pucar, advokat Lukića, izrazio je nezadovoljstvo jer navodno njima ovaj zahtjev nije dostavljen.

– I mi bismo trebali dobiti kao stranka koja učestvuje u ovom procesu – naveo je Pucar.

– Vi ste obaviješteni, vidi se prema Vašim istupima – konstatovao je sudija Strika te odbacio i drugi zahtjev za premještanje suđenja. Pojasnio im je kako i na ovu odluku nemaju pravo žalbe.

Potom je Strika kazao kako je na stolu našao zahtjev za izuzeće tužioca u ovom slučaju, ali da ne zna “ko je dostavio”.

Javio se tužilac Nedim Ćosić koji je istakao da će se oni povući iz sudnice, a da tužiteljica Gordana Bosiljčić koja im se danas pridružila pročita optužnicu.

– U obrazloženju zahtjeva smo naveli konkretne razloge i opće okolnosti za izuzeće – naveo je Bubić te usmeno zatražio i izuzeće Bosiljčić.

– Postupa pristrasno samim činom što se pridružila ovoj optužnici – obrazložio je.

Kako je obrazložio zahtjev za izuzeće, sporan je tekst koji je izašao u medijima u kojem se navodi da je Dodik prijetio tužiocima te da se traže snimci iz sudnice i saslušaju policajci.

– Nije se dogodilo ništa što je predmet ovog teksta, ali smatramo ovo relevantnim za izuzeće tužilaca – kazao je Bubić.

Istaknuo je kako im je nepoznato i ko se od tužilaca osjeća kao oštećeni te ko su svjedoci.

– Ocjena odbrane je da imamo jednu improvizaciju od istrage. Da je istraga bila u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, mi se ovdje ne bismo ni nalazili – rekao je Bubić.

U svom izlaganju Bubić se zatim osvrnuo na visokog predstavnika Christiana Schmidta te ponovio priču političara RS-a o njegovoj legitimnosti. Sudija ga je opomenuo kako je otišao dalje od zahtjeva za izuzeće.

Napravljena je potom kratka pauza kako bi sudija pročitao zahtjev.

– Pogledao sam na brzinu. Nisam bio nikad u ovakvoj situaciji. Postoji prvi put za sve. Bio sam u dilemi da se pročita optužnica kako bi sve počelo, ali tužilaštvo nije spremno za uvodne riječi – kazao je sudija Strika nakon povratka u sudnicu.

O zahtjevu za izuzeće tužilaca odlučuje glavni tužilac Milanko Kajganić, pojasnio je sudija Strika, a suđenje će se nastaviti 10. januara.