Suljagić nakon šokantnog snimka: Prijetnja po sigurnost BiH

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić reagirao je na objavljene zapise o razgovorima Milorada Kojića i optuženog za ratne zločine Milomira Savčića.

“Ne znam kako poslije ovoga Gordana Tadić ima obraza nastaviti da obavlja posao glavnog tužitelja. Ovi snimci otvaraju tako mnogo tako ozbiljnih pitanja. Prvo je pitanje integriteta procesa krivičnog gonjenja na državnom nivou. Očigledno je da je taj proces duboko kompromitovan. Stvari su tako daleko otišle da je vrijeme da se kompletan odjel za ratne zločine nađe pod istragom, u najmanju ruku”, kaže Suljagić.

Drugo pitanje, dodaje Suljagić, je takozvano centar za ratne zločine, koje je institucionalno opredijeljeno ne samo da negira genocid, već i aktivnom opstruiranju procesa krivičnog gonjenja ratnih zločina.

“Podsjećam da je direktor tzv. centra Milorad Kojić otvorio sezonu lova u medijima na zaštićenog svjedoka koji je implicirao Radovana Viškovića u asanaciju terena poslije Srebrenice i osiguranje transporta zatočenika iz Srebrenica sa livade u Sandićima 13. jula 1995. godine, nakon pada enklave. Ni Kojić, niti jedan novinar, urednik ili medij koji su otkrili identitet svjedoka Tužilaštva BiH nije procesuiran. Sada ga vidimo direktno uključenog u opstrukciju istrage protiv osumnjičenika za genocid”, kaže on.

Suljagić ističe kako je Očigledno da je Kojićev centar doslovno para-institucija, modelirana na sličnim institucija u Srbiji, komisijama “za saradnju” sa tribunalom u Haagu.

Sada je ta institucija postala doslovno prijetnja po bezbjednost države. Kojićev centar, naime, je centralna institucija cijele mreže čiji je zadatak da štiti ratne zločince. Uspostavljena je odmah nakon rata, ali je uspješno demontirana serijom odluka Ureda visokog predstavnika i energičnim gonjenjem ratnih zločina u kojem su najveću ulogu imale strani tužitelji i sudije. Odmah nakon njihovog odlaska, mreža je ponovo uspostavljena”, kaže Suljagić.

Vjeruje da je slučaj Savčić samo dio ledenog brijega, ali otkriva modus operandi te mreže.

“I stoga može i mora biti ponovo demontirana. Zbog budućnosti naše zemlje”, zaključio je Emir Suljagić.