Švedski diplomata Tobias Billström u posjeti Sarajevu: Zabrinuti smo zbog RS-a, prijetnje dolaze u nezgodnom trenutku

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström posjetio je Bosnu i Hercegovinu i sastao se s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, a planiran je i razgovor sa čanovima Predsjedništva BiH. Održana je i konferencija za novinare o bilateralnim odnosima.

Govoreći o dobrim odnosima dviju zemalja i ističući razgovore o saradnji u oblasti turizma, Konaković se obratio za riječ ističući da očekuje postizanje određenog dogovora.

“Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca živi u Švedskoj i to su ljudi koji često dolaze u BiH, a i našim građanima je zato Švedska zanimljiva destinacija”, naveo je.

Otkako je Švedska preuzela predsjedanje Vijećem EU, Billström je počeo posjećivati ​​mnoge zemlje zapadnog Balkana, a prva stanica na ovom putovanju bilo mu je Sarajevo.

Što se tiče švedskog predsjedanja, Billström objašnjava da mu je cilj prenijeti poruku da se EU nalazi u historijskom trenutku i da se suočava s velikim izazovima te je stoga potrebnija nego ikad za sve zemlje koje idu prema istom cilju da još bliže sarađuju.

“Nažalost uprkos pozitivnim signalima na državnom nivou njima protivriječe signali iz RS-a. EU je zabrinuta zbog nedavnih koraka o kriminalizaciji klevete te zabrane LGBT aktivistima da pristupe školama. Ako se to usvoji to će predstavljati korak unatrag u približavanju stavovima EU. Ponovljene prijetnje otcjepljenjem su neosnovane, neprihvatljive, doprinose nepovjerenju i tenzijama i to u trenutku krize u Evropi kada je zapravo ono što je potrebno – stabilnost i saradnja”, naglasio je Billström.

Na pitanje Klix.ba da li je bilo razgovora o iznajmljvanju zatvorskih kapaciteta u BiH za švedske zatvorenike, o čemu je ranije bilo riječi, Konaković je kazao da su tu temu otvorili, ali da nisu detaljnije razgovarali.

“BiH ima potencijal koji može ponuditi. Razumijemo zašto Švedska traži tu vrstu investicije. Nismo konkretnije razgovarali o tom pitanju, jesmo ga otvorili, i u narednim danima nakon razgovora na terenu ponudit ćemo neke interesantne opcije”, rekao je Konaković.