SVETLANA CENIĆ JAVNO DEMOLIRALA DRAŠKA STANIVUKOVIĆA: “On nema para, ali zato ima…”

„Kao majka, kažem Drašku Stanivukoviću da se ne hvata velikih tema, jer on o njima uopće nema pojma. Ispadne smiješno, amaterski, odvratno, neobrazovano”, rekla je ekonomistica Svetlana Cenić u programu Otvoreni studio na Federalnom radiju.

Stanivuković će biti samo jedan primjer prodavača loših predizbornih obećanja koja se ne mogu ispuniti.

“Ali važno je da postoje sjajne priče o ćirilici koje rješavaju sve probleme. To se zvalo “ne imala baka druga posla” u mom kraju – naglasila je Cenić u svom osvrtu na ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini tokom protekle godine. Stanivuković je samo jedan iz niza primjera da smo na krivom putu – rekao je Cenić.

“Pa, stavit će ćirilicu u javna poduzeća. Ali počeo je dobro češljati tendere i to mogu pozdraviti. Ali Draško Stanivuković neće imati novca ni sredstava, niti zna kako ih napraviti da ispune sve što je obećao u gradu Banja Luci.

“Napokon, što se tiče ekonomije, nema razlike između ljevice i desnice. Ne znaju svi isto, svi su podjednako nesposobni i istodobno lijevi i desni razgovaraju o socijalnoj jednakosti i pravdi. Jednakost i pravda ne postoje i svi su tu da potpišu deklaraciju o “koliko su svi za privatizaciju i dobro su znali da je to nemoguće. A što se tiče ekonomije, sva su velika rješenja došla izvana na valovima neoliberalizma” – skeptičana je bila Cenić.

“Ekonomija propada, srušila se prije korone, pogotovo sada. Građani su u neizvjesnosti, kao da su predmet eksperimenta. Živimo u kleptopakratiji i partokratiji, niko ništa ne radi, čekamo da neko drugi sve dovrši. Dozvolili su da nas prave budalama” – zaključila je Cenić.