Svetlana Cenić: Milorad Dodik obmanjuje javnost i ruši RS, njegovu psihu treba proučiti psihijatar

Ekonomistica Svetlana Cenić vjeruje da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sinoć bio prisutan na telefonskoj sjednici ove institucije koja je sazvana zbog imenovanja Upravnog vijeća Centralne banke BiH.

“Dodik obmanjuje javnost potpuno je obezglavljen zato što su mu dani odbrojani, a u sve svoje aktivnosti je uvukao i svoju porodicu. Njegove poteze više ne trebaju komentarisati ekonomisti i politički analitičari. Njegovu psihu i šta se u njoj dešava treba proučiti i dati odgovor psihijatrija jer je u pitanju teže oboljenje”, kazala je Cenić za “Slobodnu Bosnu”.

Dodajući kako je sve ovo raspad sistema u kojem živimo jako dugo i za koji se debelo pobrinuo Milorad Dodik.

Svojim potezima kaže, minira Republiku Srpsku i sve što se nalazi u njoj, kao i sve Srbe u čije jedinstvo se zaklinje.

“Kad on kaže jedinstvo, ja stisnem svoj novčanik i svu svoju imovinu dok mi zglobovi ne pobijele jer znam da to užasno mnogo košta i da nema veze za jedinstvom nego sa njegovim opstankom”, navela je Cenić.

Napomenula je da Dodik ne ruši BiH, nego RS od koje je napravio praznu ljušturu tokom svoje vladavine. “Ona je ništa, samo tabla na kojoj piše “Republika Srpska” sa užasnom sramotom, dugovima i užasnim imidžom.”

Vjeruje da ako padne Dodik, pada porodica, imovina, pada sve i zbog svega toga je ovolika drama.

“Teško će on opstati i sa parama koje je uštekao, ukoliko računa na njih jer mu vlast održavala postojanje tih sredstava. Kad nema vlasti, nema ni imovine. Dodik nije sposobni privrednik koji je stekao to svojim radom. Njemu je vlast dala ime i prezime i da od nas radi šta mu padne na pamet”, rekla je Svetlana Cenić.

Osvrćući se na probleme koji slijede zbog njegovog neslaganja s Odlukom o imenovanju Upravnog vijeća kazala je kako bez Centralne banke ne može funkcionisati valuta, komercijalne banke… i kako Dodik samo stvara probleme, a pri tome zaboravlja da se u Centralnoj banci BiH nalazi i njegov kadar za koji je ranije glasao.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić za “SB” ranije je otkrio šta se događalo na telefonskoj sjednici.

“Dodik je glasao protiv i time učestvovao u radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iako je rekao da neće! Glasao je protiv novog Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine, koje je isto kao i staro, za koje je već jednom glasao! Da apsurd bude veći, staro Vijeće nastavlja svoj rad do izbora novog, koje će biti isto kao staro, za koje je Milorad Dodik već jednom glasao, a sada neće, bez obzira na to što je to isto“, kazao je Željko Komšić .

Ovim potezom Milorad Dodik ponovo je prekršio obećanje dato strankama opozicije, da neće učestvovati u radu Predsjedništva BiH.