Svetlana Cenić otvoreno: “Međunarodna zajednica stalno rješava neke krize, a nama sve gore”

Ekonomistica Svetlana Cenić danas je za N1 govorila o aktuelnim temama u društveno-političkoj svakodnevnici u BiH i regiji.

Kako građani danas preživljavaju uz ove cijene?

“To je umijeće i umjetnost koja se gaji već decenijama. Ne želim da budem ironična ili cinična, ali nije jednostavno čak ni onim koji imaju solidna primanja. Primjeti se, hajde da kažem. Građani preživljavaju malo iz inostranstva, malo uz kredite, vidjeli ste koliko se povećalo kreditno zaduženje u bankama. Živi se na kredit. Naravno, građani se odriču malo po malo svega. Prvo kvaliteta hrane, pa lijekova, vitamina. Kupovne navike se mijenjaju i postaju sve siromašnije“, kazala je Cenić.

Podsjeća da je ranije kazala da će rast inflacije usporiti.

“CIJENE NEĆE PADATI”
“Što se tiče predviđanja, ja sam u vašoj emisiji rekla da će rast inflacije usporiti ali da cijene neće padati. To se obestinilo. Uvijek upozoravam građane da malo obrate pažnju da trgovci često povećaju cijene iznad onoga što treba i što je potrebno“.

“Nažalost kod nas kad se nešto analizira, uzmu se 2-3 tačke nekog parametra, pa onda kažu “ako se ovo promijeni, a pod uslovom da sve ostalo ostane nepromijenjeno”. To ne može, ne ide tako u realnom životu. Ipak, usporit će rast inflacije. Ona je već usporavala krajem prošle godine, ali pogledajte kako je u svijetu, BiH ima najveću stopu inflacije“, kazala je Cenić.

Cenić kaže da je ustaljena politička praksa u BiH na principu “ja tebi pustim ovo, ti meni ono”.

“Zavaravali su građane da rade na tome, ni ovi kako vidim neće uraditi ništa. Na državnom nivou većina ovlaštenja nije kada su u pitanju privreda i socijala, ali jesu neke druge stvari, stvaranje i kreiranje nekog ambijenta ili inicijative. Prvo su se poredali sa imenovanjima, pa postavljanja koja su nezakonita i dalje, nisu u skladu sa zakonom. Standardna praksa “ja tebi ovo pustim, ti meni ono”. Niko se nije bavio evropskim procesima, vidim da je Denis Bećirović nešto govorio“.

“Sada je sve opravdanje da su bili izbori pa čekamo ko će sastaviti većinu. Ja se sjećam svih vlada, dovoljno sam matora, gledat ćemo mjesecima u Službenim glasnicima smjene, postavljanja, imenovanja i tako dalje”.

Cenić je poručila da ne vjeruje u nepristrasnost visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidt.

“Ne vjerujem u nepristrasnost gospodina Schmidta. Vidite od početka kako to ide, kada mu aplaudiraju iz Zagreba i puni su pohvala, onda vam bude još jasnije. Kada vidite da Čović bar tri dana nije izgovorio da su Hrvati ugroženi, onda vam je još jasnije, kada je optimista onda je najjasnije, a najčešće je optimista. Može mu se, u komotnoj je poziciji, uzeo je sve, može da kontroliše sve procese pa i ja bih bila. I Dodik je optimista isto“.

SDA?

“Neka rade malo na sebi, naprimjer. Više mi idu na živce uloge koje su zauzeli predstavnici ova tri nacionalna korpusa. Srbi, protiv njih je uvijek cijeli svijet i Sarajevo ih ugrožava, Hrvati ugroženi i legitimnost, a Bošnjaci su uvijek žrtve. Mislim da moraju da iskorače, zakoračite u budućnost ako ikako može i nemojte da uvijek bude drugi kriv. Podsjetiću SDA šta su sve dali HDZ-u u svom mandatu, šta sve Dodiku“, poručila je Cenić.

“NAPADI NA LGBT AKTIVISTE DIKTIRANI S VRHA”
“Mogu samo da prozivaju što se tiče imenovanja i postavljanja koja su se desila pogotovo u Savjetu ministara. Ministri su političke funkcije i to se dogovaraju partije. Nemojte mi pričati o institucijama gdje se raspisuje konkurs. Jasni su uslovi, da vi puštate nekog ko ne ispunjava uslove? Ili da vam ministar bude neko ko ima pravosnažnu presudu za krivično djelo, kao što ima i direktor Službe za strance. Ja tu presudu imam, da se razumijemo da me ne demantuje jer ću je objaviti svugdje. Pustili su nešto što je nezakonito, ako ništa, SDA je umijela to da fingira“.

“Sad treba da međunarodna zajednica riješi opet neku krizu. Pa mi u krizi stalno, ta međunarodna zajednica stalno nešto rješava a nama sve gore”, kazala je Cenić.

O napadu na LGBT aktiviste, kazala je:

“Oni su organizoivali taj napad, sve je to diktirano sa vrha. Stvorili su takvu atmosferu. Što se tiče klevete, iscenirali su i organizovali taj napad i dobro im je došlo što su bili u prostorijama Transparencyja protiv kojeg vode rat, da bi išao taj zakon o nevladinom sektoru.

“Zna kad odluče da nekog skidaju, koliko god traje, skinut će ga”.