Delegacija predvođena ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem i ministrom odbrane Sifetom Podžićem stiglo je u kamp Lipa. U međuvremenu su se građani Bihaća okupili ispred Bire.

Uvjeti u kampu Lipa bili su vrlo loši, a pogoršala ih je kiša koja je padala dva dana. U kampu nije bilo vode ni struje, a šatori su bili okruženi blatom.
Međunarodne organizacije, kao i migranti, nadaju se da će se danas dogovoriti o mjestu preseljenja migranata.

U međuvremenu, Biščani su se okupili ispred Bire, gdje već danima “čuvaju” objekt, s namjerom da spriječe migrante da se presele na to mjesto.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Selmo Cikotić, kaže da svjedoče teškim i nehumanim uvjetima u kojima su migranti.

“Došli smo vidjeti doprinos svih institucija da se ovdje naprave uvjeti za život migranata. Sve što se posljednjih dana dogodilo oko migrantske krize pokazuje da je to jedna eminentna humanistarna, sigurnosna i politička situacija. Mi u ovom trenutku trebamo urgentno riješiti pitanje smještaja za ove ljude koji se nalaze u neuvjetnim zdravstvenim i nehigijenskim uvjetima”, rekao je Cikotić.

Rekao je da su kamp posjetili i predstavnici kompanija specijaliziranih za opskrbu električnom energijom i vodom, kao i organizacija koje će migrantima osigurati smještaj, hranu i zdravstvenu zaštitu.Premijer USK Mustafa Ružnić kazao je kako je današnji sastanak pokazao dobrotu naroda koji ne može da gleda migrante ovdje. Istakao je kako migrante nisu napustili ni kada su ih drugi ostavili same uprkos tome što su građani proživjeli razne patnje i neugodnosti, te je učinjena velika nepravda prema njima.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da ga je današnji sastanak ohrabruje.

“Ovdje nema mjesta za politizaciju. Što prije zaustavimo baviti sporednim pitanjima, prije ćemo riješiti ovaj problem. Bira uopće nije opcija i građani nemaju razloga okupljati se tamo, nemaju je od čega čuvati”, rekao je Fazlić.