Svjetska novinarka Amanpour: “„Nema budućnosti dok je BiH podijeljena u entitete!

-BiH i Balkan su bliski srcu nove američke administracije, predsjedniku i državnom sekretaru! Mnogi su bili ranije u Clintonovoj administraciji dok je bio rat u BiH! Clinton nije ništa uradio, ali se stav prema Bosni promijenio nakon Srebrenice! Snaga Amerike je bila velika u tom momentu! Niko nije znao koliko će defektan biti taj mir! Potrebno je to reorganizirati u skladu sa sadašnjim potrebama Bosanaca i Hercegovaca!

Dayton je zacementirao ratne podjele! RS još uvijek misli da ima pravo ponašati se kao da nije dio te cjeline i da će se otcijepiti! To im je bio ratni cilj i to se ne može dozvoliti! Neće biti moguće imati budućnost ako ste podijeljeni u entitete! Kada se sve to razbije i okonča korupcija, to će cijeloj BiH dati budućnost! Nema čarobnog štapića za političke promjene! Međunarodna zajednica treba odgovarati zato što nije RS pozvala na odgovornost! BiH zaslužuje da bude dio Zapada i dio zajednice nacija! Zbog onoga što je BiH značila Evropi i svijetu posljednjih 30 godina jeste poseban slučaj! BiH se sputava nakon 25 godina i nije to fer, tužno je! Jedan entitet ne ispunjava obaveze i ne radi ono što bi trebalo da radi! Rusija i Kina vjeruju u svoje zone utjecaja, oni su prisutni na Balkanu!

Film Jasmile Žbanić me vratio u Srebrenicu i BiH! To je važan podjsjetnik na ono što se desilo i na ono što svijet duguje BiH! BiH mi je uvijek u srcu, a iskustvo u BiH me promijenilo kao čovjeka! To je bio neprihvatljiv genocid u Evropi! Bilježili smo sve masakre koji su se dešavali u BIH! Predugo nam je trebalo da se to spriječi! Vidite šta se dešava sada Ujgurima. Kada novinari ne mogu ispričati svoje priče, ne mogu se tako lako spriječiti masakri! Ne bojim se i nije mi neprijatno! Neće me ušutkati!

Ruska vakcina se proizvodi i izvozi cijelom svijetu i to je dio soft sile, vakcinalna diplomatija! I Kina svoju meku moć plasira po cijelom svijetu! U Britaniji je situacija bila loša, ali je krenula vakcinacija! Nismo sigurni dok svi ne budu sigurni! Nadam se da će Biden pomoći i da neće ometati procese u vakcinaciji! Bez SAD-a nema liderstva! Politika nije uspjela, ali su se naučnici u svijetu udružili! Rekordnom brzinom se proizvode vakcine i samim tim je veći protok novca! To je primjer onoga što se može kada se vlade ujedine! Rezultat vakcinacije je izuzetno ohrabrujući i pozitivan! Za 80 posto pada broj novozaraženih – kazala je između ostalog Christiane Amanpour, svjetski novinar broj 1, u razgovoru za FACE TV.