Svjetske agencije pišu o masovnom naoružavanju Srbije: Stigla još jedna isporuku oružja od Rusije usprkos međunarodnim sankcijama

Srbija je primila još jednu isporuku oružja od Rusije usprkos međunarodnim sankcijama protiv Moskve zbog njezinog vojnog napada na Ukrajinu. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu je predstavio Repellent, sistem koji se koristi za elektronsko zaglavljivanje dronova.

“Nije snažan kao Krasuha, ali je odličan”, rekao je Vučić, aludirajući na ruski sistem elektronskog ratovanja na kopnu, izvijestio je AP.

Isporuka je stigla u Srbiju prije nekoliko mjeseci iako je zračni prostor zemlje gotovo potpuno okružen državama članicama NATO-a koje su nametnule sankcije Rusiji.

Srbija je jedina europska zemlja koja je odbila uskladiti se sa sankcijama Europske unije nakon ruske invazije na Ukrajinu prije skoro dvije godine. Također je jedina europska zemlja koja nastavlja potpisivati sporazume o suradnji s Moskvom iako joj je rečeno da se, ako se želi pridružiti EU, mora pridržava sankcija.

Većina oružja koje Srbija u zadnje vrijeme kupuje dolazi iz Rusije, dio iz Kine, kao i od nekih europskih proizvođača.

Većina Vučićevih govora o potencijalnim prijetnjama Srbiji usmjereni su na Kosovo, bivšu srpsku pokrajinu koja je proglasila nezavisnost nakon što je NATO 1999. godine intervenirao da bi zaustavio krvavi srpski obračun s etničkim Albancima.

“Kada bi neko pokušao da izvede agresiju protiv Srbije kao što se dogodilo 1999. godine, tehnički ne bi bili u mogućnosti da je izvedu na isti način. Morali bi udarati iz daljine, s Mediterana ili Jadrana, krstarećim raketama”, rekao je Vučić.