Tahirović: Nismo napali ni Srbiju ni Vučića, otvorite arhive i recite gdje su grobnice žrtava za koje zna srbijanski vrh

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović reagirao je na novi neopravdani zahtjev ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina od BiH da Srbiji izruči ratnog komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića.

Vulin je danas to zatražio od člana predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i pozvao ga da kaže “ko je u Srebrenici pokušao da ubije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.

– Niti smo napali Srbiju, niti njenog predsjednika, a sve možeš jednostavno provjeriti u Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA) – poručio je Vulinu Tahirović.

Tahirović se u razgovoru za Vijesti.ba prisjetio da je Naseru Oriću do sada suđeno dva puta – i pred Tribunalom u Haagu i pred Sudom BiH, te da je svaki put oslobođen optužbi za zločine protiv srpskih ratnih zarobljenika u Srebrenici i Bratunci.

S druge strane, Duško Kornjača, optužen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, čije je izručenje Bosni i Hercegovini odbio službeni Beograd, dosad nijednom nije suđeno.

– U Srbiji se kriju brojni ratni zločinci i to za najteža krivična djela koja međunarodno pravo poznaje. Otvorite arhive i recite gdje su grobnice za koje srbijanski vrh zna i omogućite porodicama do dođu bar do kostiju svojih najmilijih – poručio je Tahirović ministru unutrašnjih poslova Srbije.