Tegeltija: Mađarska donacija vakcina je rezultat mojih i Novalićevih napora

Do sada je u BiH stiglo 928.000 doza vakcina protiv koronavirusa, a u drugom kvartalu godine očekuje se još 1.128.000 doza vakcina.

Predsjednik Vijeća ministara Zoran Tegeltija i premijer Federacije BiH Fadil Novalić primili su danas u Međunarodnom aerodromu Sarajevo mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Petera Szijjarta koji je BiH uručio donaciju od 200.000 vakcina Sinopharm.

“Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija vakcina i zbog toga se u ime Vijeća ministara i građana BiH najiskrenije zahvaljujem Vladi Mađarske i gospodinu Szijjartu lično”, rekao je Tegeltija novinarima.

Objasnio je da je današnja donacija rezultat njegovih i Novalićevih napora da osigura kupnju vakcina iz Mađarske, ali ovaj je projekt, na zadovoljstvo oboje, rezultirao donacijama.

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona, te da se u drugom kvartalu godine očekuje još 1.128.000 doza vakcina.

Tegeltija je apelovao na građane BiH da se pripreme za što veći odziv za imunizaciju, s obzirom na procjene da bi mogao da stigne novi val virusa korona.

Novalić se zahvalio Vladi Mađarske koja se nesebično odazvala na apel vlasti BiH i obezbijedila ovu izuzetno vrijednu donaciju.