Tegeltija tumači islam: Smiješni su ovi promotori zapadnih vrijednosti iz Sarajeva, ne može se biti “malo musliman”

Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a i sadašnji savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, oglasio se na svom Twitter profilu kako bi kritizirao “sarajevske promotore zapadnih vrijednosti”.

Ljutilo ga je što su se neki “urbani promotori zapadnih vrijednosti” identifikuju kao muslimani. Riječima jednog teologa, Tegeltija ovoga puta kaže da se ne može biti “malo musliman”.

– Ali presmiješan je pristup nekih “urbanih sarajevskih promotora zapadnih vrijednosti” koji se istovremeno identifikuju kao muslimani. Ne može se biti “malo musliman”. Islam je sistem vrijednosti, način života i odnosa prema Bogu i svijetu oko sebe, ili ga prihavataš u cjelini ili ne, poručio je Tegeltija.

U komentarima na ovaj tweet, jedan korisnik je Tegeltiji poručio da treba “organizovati neki tečaj: Od liberalnog do radikalnog islama”, kako bi drugima prenio svoje “znanje”.

Na to je Tegeltija odgovorio kako “liberalni islam ne postoji”.

– Ne postoji liberalni islam, kao što ne postoji ni liberalno hrišćanstvo, judeizam. Religije u svojoj suštini nisu liberalne. Pokušaj liberalizacije religije ih vodi u sekte. Katoličanstvo je doduše pravilo neke institucionalne pokušaje liberalizacije, ali je sada na teškom ispitu, odgovorio je on.