Tegeltija tvrdi: Nisu mi dali da se obratim u UN-u zato što sam Srbin

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija reagirao je iz New Yorka nakon što je danas spriječen da govori na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećenoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Optužio je “Političko Sarajevo” da čini sve da spriječi njegovo obraćanje. Prema njegovim riječima, razlog je to što je Srbin i porijeklom je iz Republike Srpske.

“Željela se poslati poruka da samo mogu govoriti predstavnici samo jednog naroda, što je pogrešno. Sprečavanje mog obraćanja jeste pokušaj da se spriječi da se čuje druga strana koja će na fer način predstaviti stanje u Bosni i Hercegovini”, istakao je Tegeltija.

Tvrdi da su mu neki od ambasadora u Vijeću sigurnosti UN-a uspjeli prenijeti svoje viđenje situacije u zemlji, te da će to učiniti i na sutrašnjim sastancima. Kako je rekao, nije došao predstavljati Vladu Republike Srpske, nego da prenese stav Vijeća ministara.

Poručio je da Republika Srpska “ni de facto” ni “de jure” ne želi secesiju.

“To je gruba propaganda kako bi se dobila podrška za centralizaciju Bosne i Hercegovine pod dominacijom jednog naroda”, dodaje.

Tegeltija smatra da mir i stabilnost nisu ugroženi, kako je kazao, na bilo koji način.

“Povezivnaje situacije sa stanjom u Ukrajini na bilo koji način je nedopustivo i ne odgovara stvarnom stanju”, ocijenio je.

Istakao je da je, kako je izjavio, zabrinut bog nedostatka konsenzusa i zbog toga što nema unutrašnjeg dijaloga.

“Neće ga biti sve dok jedna strana brine kako će svoje ciljeve ostvariti kroz međunarodni intervencionizam”, dodaje.

Mišljenja je da se institucije “stavljaju u funkciju samog jednog naroda” te je “zabrinut nedosljednošću pojedinih stranih zvaničnika svrstavajući se samo na jednu stranu”.

“Zato imamo situaciju da vlade pojedinih država na osnovu pogrešnih informacija iz Sarajeva donose pogrešne zaključke kojima se ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Tegeltija.