Tegeltija: Zakasnio prijedlog o proglašenju 11. jula za Dan žalosti

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Vijeće ministara iz objektivnih i proceduralnih razloga, nije bio u prilici da razmatra odluku o eventualnom proglašenju 11. jula za Dan žalosti u BiH.

Tegeltija je odgovorio na poslaničko pitanje Denisa Zvizdića zašto Vijeće ministara nije odlučilo proglasiti 11. juli Danom žalosti na teritoriju BiH, kao što je to bio slučaj između 2015. i 2019. godine, Tegeltija je rekao da mu je Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara tek kasno juče popodne dostavilo prijedlog te odluke.

Prema njegovim riječima, prema rezolucijama iz 2005. godine, ovo pitanje ima dva dijela – financijski dio i odluku na dan žalosti.

On je podsjetio da se od tada izdvajalo po 100.000 KM za obilježavanje 11. jula, a da je 2008. godine iz budžeta izdvojeno 150.000 KM, a 2009. godine 200.000 KM.

“Od 2015. godine nemamo pojedinačnih finansijskih odluka, već je Memorijalni centar Potočari postao budžetski korisnik koji je na raspolaganju imao 150.000 KM”, rekao je Tegeltija.

Što se tiče pitanja proglašavanja odluke o 11. julu kao danu žalosti u BiH za prošlu godinu, pojašnjava on, tada je bio “oboren” dnevni red redovne sjednice Savjeta ministara, a za ovu godinu zahtjev iz Ministarstva inostranih poslova stigao je tek juče pred kraj dana, pa zbog objektivnih okolnosti Savjet ministara nije bio u prilici da razmatra i donese tu odluku.

Treba podsjetiti da su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova pravovremeno uputili inicijativu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji za proglašenje 11. jula Dan obilježavanja genocida u Srebrenici, proglasi Danom žalosti u cijeloj državi.

Ministrica Turković je zatražila da se, ukoliko neće biti održana redovna sjednica Vijeća ministara BiH prije 11. jula, održi hitna telefonska sjednica na kojoj bi se usvojila odluka o Danu žalosti.