Težak dan za Dodika: Sankcije i debakl u NSRS

Vijest o sankcijama Velike Britanije danas je Milorada Dodika zatekla na sjednici Skupštine RS, gdje je tražio podršku za veto na pet odluka Predsjedništva BiH.

U NSRS je Dodik ušao sa pričom da glasanje za veto nije podrška njemu nego zaštita interesa RS, a nakon objave sankcija nije bio spreman stati u zaštitu istih. Dapače, Dodik se sakrio iza RS i građana manjeg entiteta, ‘pojasnivši’ da su sankcije usmjerene ne protiv njega, nego protiv Srba i RS-a.

Iskusno je to uočio Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, koji je poručio Dodiku da od naroda ne pravi živi štit.

– Nikada se nisam bacao kamenom, čak ni na svoje protivnike, kada sam dobio sankcije niti sam u to uvlačio RS i narod. Stojički sam se nosio sa tim i sam sam tražio svoju pravdu. Nije narod kriv za bilo čije sankcije. Nije narod kriv da sada ispašta zbog bilo koga i ne pravite od njega živi štit – poručio je Šarović.

Iako je na sve načine pokušavao reći da ga britanske sankcije uopće nisu pogodile, salve uvreda koje je Dodik uputio međunarodnim dužnosnicima i političkim suparnicima, te iskazana nervoza, otkrili su da to nije tako.

Da stvar bude gora po Dodika, zastupnici Narodne skupštine RS nisu dvotrećinskom većinom podržali veto koji je stavio na pet odluka Predsjedništva BiH.

Ovo je drugi put da Dodik nije dobio podršku u NSRS. Posljednja rasprava održana je 27. oktobra prošle godine, kada poslanici u Skupštini RS također nisu podržali Dodikov veto na odluke Predsjedništva BiH.