Timoti Les: “Bošnjaci nemaju moć da sruše Republiku Srpsku jer nemaju naroda koji živi tamo”

Timoti Les sa Univerziteta Kembridž smatra da bi poruke bivših i aktuelnih zvaničnika SAD vezane za buduću politiku SAD prema regionu i Srbiji, a koje su se čule prethodnih dana, Srbi mogli da shvate kao prijeteće, ali vjeruje da su one, kako kaže, ograničenog kapaciteta.

“Srbija se ne bi trebala bojati da će biti ultimatuma koji bi ih natjerali da priznaju Kosovo i Metohiju zbog spašavanja Republike Srpske,” rekao je Les.

Les ističe da će se novoizabrani američki predsjednik Joseph Biden “zalagati se za političku i ekonomsku integraciju regije kao jedinu dostupnu održivu političku opciju te da će Dejtonska godišnjica i Odbor za vanjske poslove američkog doma i prijedlozi politika”.

Liberalnoamerički komentatori “svladali” su nakon Bidenove pobjede samopouzdanje o sudbini Kosova i Metohije i Dejtonskog sporazuma.

Upitan kako protumačiti Bidenovu izjavu da je Dejton donio mir u Bosnu i Hercegovinu, ali da rad u zemlji još nije dovršen, te je li takva izjava ugrozila opstanak Republike Srpske, Les je Tanjugu rekao da je to ponavljanje Bidenove postojeće položaj da Sjedinjene Države nisu dovršile svoj rad u Bosni i Hercegovini, što je nepobitno, jer je Clintonova administracija htjela da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna, multietnička država i članica EU i NATO-a, ali nije uspjela.

“Jedino što će Biden učiniti je spriječiti raspad Bosne i Hercegovine, što nije ništa novo, dok će se njegova administracija baviti neuspjehom američke politike u toj zemlji”, rekao je Les dodajući kako ne vjeruje da će Bidenova administracija u budućnosti tražiti ustavnu promjenu u Bosni i Hercegovini, jer SAD treba pomoć Srbije u rješavanju statusa Kosova.

– “Ako vlada Bidena ponovo otvori pitanje Bosne i Hercegovine, učinit će to samo ako se riješi konačni status Kosova i Metohije, što znači da se to neće dogoditi u sljedeće četiri godine ako Biden odbaci podjelu Kosova i Metohije kao kompromisnu opciju”, rekao je Les. U nedostatku rješenja za status Kosova i Metohije, također je malo vjerojatno da će doći do značajnih intervencija u Bosni i Hercegovini.

Ako administracija Bidena želi promijeniti ustav Bosne i Hercegovine, objašnjava Les, morat će surađivati ​​s lokalnim akterima, uključujući Srbe i Hrvate, koji bi inače stavili veto na bilo koji prijedlog.

“Neće prihvatiti ništa što bi oslabilo njihovu autonomiju i razumno je predvidjeti da će svaki pokušaj centralizacije Bosne i Hercegovine propasti s obzirom na pregovore o Butmiru 2009.”, objasnio je Les, dodajući da je Hrvatska također važna za održavanje Daytona.

S geopolitičkog gledišta, Les također ne vidi izravnu prijetnju Republici Srpskoj i kaže da ovo nije početak 2000. godine, kada je NATO imao hiljade vojnika u Bosni i Hercegovini i kada je ured visokog predstavnika imao diktatorske ovlasti.

Naglašava da Bošnjaci ne mogu ukinuti Republiku Srpsku pravno ili politički, a ako ikada prijete u fizičkom smislu, sukobili bi se sa Srbijom, a vjerojatno i drugima.

“Bošnjaci također nemaju moć srušiti Republiku Srpsku, jer jednostavno nemaju ljude koji tamo žive”, kaže Les, dodajući da Biden-ovoj administraciji, barem za sada, nije u interesu uznemiravanje Srba.

Upitan hoće li se Republika Srpska koristiti kao ucjena za rješavanje problema Kosova i Metohije, Les je rekao da su SAD uvijek razdvajale ta dva pitanja, pa je teško očekivati ​​da će vlada Bidena predložiti bilo što za ujedinjenje Srpske i Kosova.

“Srbija se ne bi trebala brinuti zbog ultimatuma koji bi ih natjerao da priznaju Kosovo i Metohiju kako bi sačuvali Republiku Srpsku”, objašnjava Les. Srbi u Bosni i Hercegovini.

No, dodaje da Vučić u to ne vjeruje, jer zna da su SAD protiv raspada Bosne i Hercegovine.

“Potrebna mu je pomoć Washingtona da spasi ono što se može spasiti od debakla s Kosovom. “Čini se da više voli” mađarsku “strategiju za reintegraciju Republike Srpske u Srbiju kroz zajedničko građanstvo i ekonomsku i kulturnu integraciju, što bi bilo kvazi rješenje nacionalnog pitanja koje bi spriječilo rizik od američke kazne”, zaključio je Les.