Timu WHO-a blokiran ulaz u Kinu kako bi istražili kako je nastao koronavirus

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da je Kina blokirala dolazak tima koji istražuje podrijetlo pandemije koronavirusa, što je rijetka pritužba agencije UN-a.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, rekao je da su dvojica naučnika iz tima Ujedinjenih naroda već napustili svoju zemlju prema Wuhanu kad su kineskim dužnosnicima rekli da nisu dali potrebne dozvole za ulazak u zemlju.

Dogovor s Kinom je već unaprijed postavljen.

Izvršni direktori programa hitne zdravstvene zaštite WHO Dr. Michael Ryan rekao je da postoji problem s vizama i da se član tima već vratio kući. Druga je čekala u tranzitu u trećoj zemlji.

Službenici WHO-a već dugo pregovaraju s Pekingom kako bi timu globalnih znanstvenika omogućio pristup ključnim mjestima za istraživanje podrijetla virusa, prvi put otkrivenog u Wuhanu u prosincu 2019. godine, a to će se vjerojatno preliti na ljude neidentificirane vrste domaćina.

Hua je rekla da je Kina prethodno u zemlju pozdravila stručnjake WHO-a i rekla da su UN-ov istraživački tim i kineski stručnjaci “često komunicirali”, uključujući četiri video sastanka između oktobra i decembra.

“Moraju se slijediti potrebni postupci i moraju se poduzeti odgovarajući posebni aranžmani kako bi međunarodna skupina stručnjaka koja dolazi u Kinu nesmetano radila. Dvije strane još uvijek pregovaraju o tome”, rekao je Hua.

Nizozemska virologinja Marion Koopmans, voditeljica Odjela za virologiju Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu i dio istraživačkog tima koji putuje u Kinu, rekla je da su “spremni za polazak”.