Tineke Strik upozorava: “Evropska unija je podijeljena, a planovi Mađarske i Hrvatske prijete evropskom jedinstvu”

Nizozemska europarlamentarka Tineke Strik, gostujući u “Centralnom dnevniku” na FACE televiziji izjavila je kako se nada da će rasti podrška da Evropska unija pošalje dodatne trupe u Bosnu i Hercegovinu.

“Dodik stalno prelazi neke crte. Nisam sigurna da li će biti dovoljno podrške da se donese ta odluka. EU je podijeljena. Hrvatska i Mađarska imaju neke druge planove i to prijeti evropskom jedinstvu. Nadam se da ćemo Rezolucijom koju pripremamo u Evropskom parlamentu zaštiti građanje u BiH”, rekla je Strik.

BiH je podijeljena, ali podijeljena je i EU

Prema njenim riječima, “sa kandidatskim statusom postoji nova prilika za društvo u BiH”.

“Politički lideri ne postupaju u interesu građana BiH. Kada bi EU bila potpuno ujedinjena onda bi i ona djelovala jasnije prema političkim liderima u BiH. Bosna i Hercegovina je podijeljena, ali podijeljena je i EU! Ruska invazija na Ukrajinu učinila je EU svjesnijom značaja integracije svih susjeda”, dodaje Strik.

Dodik je na pogrešnoj strani historije

Kazala je kako je važno da EU bude vrlo jasna prema Dodiku.

“On stalno prijeti otcjepljenjem. Ovo je ozbiljna prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To je jedna od najvećih prijetnji procesu pristupanja EU. Dodik još uvijek flertuje sa Putinom, na pogrešnoj je strani historije, stalno je protiv evropskih vrijednosti. Kriminalizacijom klevete ugrožava rad nevladinih organizacija. Efekti njegovih zakona nisu samo problematini u praksi već pozivaju na nasilje. Mnogo je razloga da EU bude jasna prema Dodiku. Ako Dodik nastavi napravit će probleme BiH i otuđiti je od EU”, zaključila je Strik.