“To ne smije biti ni tema za razgovor” – Bećirović: Dodik mora potpuno zaboraviti…

Ne bude li dogovora o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, onda nema ni dogovora o zakonima o Sudu, sprečavanju pranja novca i sukobu interesa, ovo je između ostalog poručio predsjednik bh. entieta RS Milorad Dodik. Sada je oglasio i član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović te poručio da Dodik mora potpuno zaboraviti ideju o destruiranju Ustavnog suda BiH.

“Svi u Bosni i Hercegovini i van nje dobro znaju njegove javno deklarirane antidejtonske ciljeve i politike, kao i suštinske razloge zašto mu smetaju Ustavni sud BiH i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nijedan političar koji se zalaže za državu Bosnu i Hercegovinu ne smije pristati na Dodikove ultimatume o Ustavnom sudu BiH, kao i o drugim esencijalno bitnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Ustavni sud BiH ne smije biti ni tema razgovora sa političkim ekstremima koji ugrožavaju mir i ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, istakao je Bećirović te istakao kako evropski put Bosne i Hercegovine ne postoji da bi politički ekstremisti uništili evropsku i evroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine, već da bi naša država postala funkcionalna i demokratska država u kojoj se poštuju evropski standardi i principi.

– Status, sastav i nadležnosti Ustavnog suda BiH regulirane su Ustavom BiH. Ustavni sud BiH utemeljen je članom VI. Ustava BiH kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH i instrumentima Aneksa I Ustava BiH. Ustavni sud BiH nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast.

Vodeći računa o važnoj ulozi koju Ustavni sud BiH ima u Ustavu BiH, a koja nameće obavezu osiguranja njegove nezavisnosti, uključujući punu finansijsku i upravnu nezavisnost i samostalnost, nedopustivo da bilo koji političar potkopava ulogu Ustavnog suda BiH, zaključio je Bećirović.