Topić: Dodik od Vučića nije dobio željenu podršku

Tanja Topić, politička analitičarka i voditeljica Fondacije “Friedrich Ebert u Banja Luci, smatra da je reakcija RS-a na odluku visokog predstavnika Valentina Inzka o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i zabrani negiranja genocida “već nekoliko puta viđen scenarij”.

– Prva reakcija je bila vrlo radikalna, ekstremna i najavljivala je osamostaljivanje, odnosno otcjepljenje RS-a. Danas vidimo da je to mnogo blaže i da se ne radi čak ni o blokadi, već o tome da predstavnici iz RS-a neće raditi – ma šta to značilo, ali će vjerovatno primati platu, što je cinično – rekla je Topić u razgovoru za Al Jazeeru Balkans.

Rekla je da je žalosno što smo došli u situaciju da ova odluka nije rezultat domaćeg sazrijevanja, odnosno dostizanja onog nivoa svijesti u kojem se genocid ne može pravdati.

Topić naglašava da je stav Srbije o BiH šizofren – njezin predsjednik Aleksandar Vučić, u prisustvu člana predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika – koji zahtijeva i u konačnici vidi neovisnost RS – uporno ponavlja krilaticu o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Međutim, navodi Topić, u Vučićevom ponašanju desile su se dvije bitne promjene koje pokazuju ne onu maksimalnu podršku koju je rukovodstvo iz RS očekivalo.

– Prva se odnosila na imenovanje Christiana Schmidta. Tada je Aleksandar Vučić vrlo jasno i glasno rekao da nema namjeru da se konfrontira sa njemačkim političarima. On je vrlo pohvalno govorio o Schmidtu i rekao da će Srbija prihvatiti njegovo imenovanje, što je bio potpuno suprotan stav od rukovodstva RS-a.

I sada je rukovodstvo RS-a, odnosno alfa i omega, čovjek koji kreira sve političke odluke u RS-u očekivao malo snažniju podršku vezano za odbacivanje odluke Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH, ali je nije dobio eksplicitno od Vučića, koji je rekao, makar bio i neiskren, da izražava pijetet prema žrtvama Srebrenice i da Bošnjaci i Srbi moraju graditi dobrosusjedske odnose jer je to zapravo zalog budućnosti – dodala je Topić.