Totalni kolaps Dodika i Čovića: Lideri SNSD-a i HDZ-a BiH ostaju usamljeni, nikome ne pada na pamet podržati inicijativu u vezi s Valentinom Inzkom!?

Vlasti Republike Srpske odavno pozivaju Valentina Inzka da predstavi izvještaj o svom radu, ne odričući se namjere da im podnese izvještaj, ponovljeno je sredinom decembra nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a, kada je rečeno da ovaj put ide dalje i traži od Srbije i Hrvatske, da se zainteresiraju za ove dokumente.

SNSD je tada najavio da će predložiti Narodnoj skupštini RS pokretanje inicijative kojom se od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini traži da podnese izvještaj o svom radu u pisanom obliku, a da će predstavnici stranke tražiti i od Federacije da Bosna i Hercegovina da to zatraži, kao i od srpski predstavnika na razini Bosne i Hercegovine, napominjući da je visoki predstavnik odgovoran za podnošenje izvještaja svim potpisnicima Dejtonskog sporazuma.

U međuvremenu su se pojavile informacije koje je potvrdio i sam Inzko da svoje posljednje dane računa kao visoki predstavnik, a postoje izvještaji da bi njemački političar Christian Schmidt trebao biti u njegovoj fotelji.

Zamjenik direktora poslaničkog kluba SNSD-a Srđan Mazalica rekao je za “Glas Srpske” da SNSD, usprkos najavljenom odlasku Inzka, ne odustaje od namjere da dobije njegov izvještaj, u ovom slučaju posljednji, a namjera je, kako je rekao, s takvim zaključkom i stavom pokušati promijeniti praksu i da novi visoki predstavnik uspostavi drugačiju praksu.

– Važno je zakonski zatražiti izvještaj o odlasku. O tome ćemo razgovarati tokom sljedećeg prvog zasjedanja Kolegija. Više puta smo pozivali na ovaj zakon u zaključcima Narodne skupštine. Ako ne podnese izvještaj, to će potvrditi da nije spreman suočiti se s jednom od strana i to bi zapečatilo

Smatra potrebnim otvoriti raspravu o radu visokog predstavnika i zahtijevati ta izvješća, a još intenzivnije poziva nasljednika Inzka da radi drugačije, odnosno da ispuni svoje obveze u pogledu odgovornosti.

Čelnik PDP-ovog kluba u Narodnoj skupštini Perica Bundalo vjeruje da bi svi u Bosni i Hercegovini trebali razgovarati sa svima.

– Stav visokog predstavnika vrlo je specifičan. Strani je faktor u Bosni i Hercegovini, povremeno izvješćujući Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i Vijeće za provedbu mira. Teško je i nerealno očekivati ​​od njega da podnosi izvještaje i informacije Narodnoj skupštini, Federalnom parlamentu ili Parlamentu Bosne i Hercegovine. Ipak, bilo bi korisno kada bi i visoki predstavnik, kao i drugi, raspravljali o svim pitanjima. To je jedini način da se pronađe rješenje – naglasio je Bundalo.

Izjava Perice Bundale potvrđuje da će plan Dodika i Čovića propasti, jer niko u Bosni i Hercegovini osim SNSD-a i HDZ-a BiH ne namjerava podržati takvu inicijativu prema Valentinu Inzku.