Trump potvrdio da neće prisustvovati inauguraciji Bidena

Američki predsjednik Donald Trump propustit će inauguraciju svog nasljednika, demokrata Joe Bidena, potvrdio je na Twitteru.

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsjednika Joea Bidena 20. januara. Reuters je citirao izvor iz Trumpove administracije rekavši da će odlazeći predsjednik vjerojatno napustiti Bijelu kuću dan prije inauguracije i uputiti se u svoje odmaralište na Floridi.

“Svi oni koji pitaju, ja neću ići na Inauguraciju 20. januara”, napisao je na Twitteru.

Rasprava o optužnici

Najava je stigla u vrijeme kad su neki zakonodavci u Kongresu trebali raspravljati hoće li glasati o optužnici u Zastupničkom domu nakon što su pro-Trump demostranti napali zgradu američkog Kapitola. Nasilje u srijedu natjeralo je njegove pristaše da nekoliko sati okupiraju zgradu dok su zastupnici zbrajali glasove za potvrdu Bidenove pobjede.

Pence će prisustvovati

Trump će biti prvi dosadašnji predsjednik od Andrew Johnsona koji je prestao polagati prisegu svog nasljednika. Dolazeći i odlazeći predsjednici tradicionalno odlaze zajedno na ceremoniju američkog Kapitola kao simbol mirne tranzicije.