Trump upozorava Iran nakon raketnog napada na američku ambasadu u Bagdadu

Američki predsjednik kaže da će “smatrati Iran odgovornim” dok se vrhovni savjetnici sastaju kako bi razgovarali o mogućnostima za odvraćanje od daljnjih napada.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Iran za raketni napad na američku ambasadu u Bagdadu i zaprijetio vojnim odgovorom ako bilo koji Amerikanac bude ubijen.

U nedjeljnom napadu, salva raketa pogodila je američku ambasadu u jako utvrđenoj zelenoj zoni Bagdada, rekla je iračka vojska, izazivajući strah od ponovnih nemira.

Iračka vojna izjava kaže da je grupa pobunjenika lansirala osam raketa pogodivši Zelenu zonu, ranivši jednog iračkog službenika sigurnosti oštetivši automobile i stambeni kompleks.

«Kao što je već mnogo puta najavljeno, napadi na diplomatska i stambena područja odbijaju se», rekao je Saeed Khatibzadeh.

«U ovom konkretnom slučaju optužbe snose sami SAD i njihovi saveznici u regionu koji su nakon sve većih tenzija».

Khatibzadeh je savjetovao Trumpa da koristi “vjerodostojnije scenarije” i da se suzdrži od “opasnog avanturizma” u svojim posljednjim danima u Bijeloj kući.

U Bijeloj kući postoji sve veća zabrinutost zbog onoga što bi snage u Iraku podržane od strane Iraka mogle učiniti uoči godišnjice američkog atentata na iranskog generala Qassema Soleimanija 3. januara.

Veleposlanik u Iraku Matthew Tueller, karijerni diplomata, mogao bi biti premješten u Erbil, u kurdsku regiju na sjeveru Iraka, ili u zračnu bazu Al Asad na zapadu Iraka.

Niz pobunjeničkih grupa objavili su u oktobru da če obustaviti raketne napade na američke snage pod uslovom da iračka vlada predstavi raspored povlačenja američkih trupa iz zemlje.

Sjedinjene Države polako smanjuju broj svojih vojnika u Iraku. Ali raketni napadi na američku ambasadu 18. novembra signalizirala je da su iranski pobunjenici odlučili nastaviti sa napadima na američke baze, kako kažu irački sigurnosni službenici.

Nakon napada, Soleimanijeva zamjena, general Quds Force Esmail Qaani navodno je otputovao u Bagdad kako bi uputio iračke frakcije da prestanu s napadima na američke ciljeve.