Turković: Međunarodna zajednica će uskoro poduzeti nove mjere ako RS ne promijeni kurs

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu sa Bujarom Osmanijem, ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekla je da su mjere međunarodne zajednice prema pojedincima u RS samo početak. Najavila je da će uskoro uslijediti nove mjere ukoliko vlasti RS ne promijene kurs.

Rekla je da je svjesna separatističke namjere koja postoji u našoj zemlji. Istaknula je da osim Bonskih ovlasti postoji niz drugih mogućnosti koje će se realizirati ako se te namjere ne obustave.

Prema njezinim riječima, timovi stručnjaka će ispitati modele koji će se primijeniti ako se secesionistička namjera ne zaustavi.

Prije toga je komentirala susret s Bujarom.

“Naše dvije zemlje imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja. Dijelili smo burnu prošlost i uvjerena sam da je naša mirna i prosperitetna zajednička budućnost u Evropskoj uniji i NATO. Za nekoliko dana, tačnije 26. aprila, navršit će se 30 godina od kada je Sjeverna Makedonija priznala obnovljenu nezavisnost Bosne i Heregovine. Zahvalni smo narodu i vladi Sjeverne Makedonije”, rekla je Turković nakon sastanka.

Dodala je da su imali vrlo sadržajne razgovore, pune razumijevanja i suglasnosti, posebno o situaciji u našoj regiji, ali i u Europi, nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Nedvosmisleno osuđujemo nasilje u Ukrajini. Upozoravamo da su se obje zemlje već ranije suočavale sa negativnim utjecajem Rusije, te da postoji sasvim osnovana bojazan i rizik da eskalacija u Ukrajini može destabilizirati i ovaj dio Evrope. Ono u čemu se kolega Osmani i ja čvrsto slažemo, i što smo nedavno pominjali tokom sastanka sa njemačkom ministricom vanjskih poslova u Minhenu jeste da postoji jasno, izvodljivo i jedino trajno rješenje za Zapadni Balkan, koje će odagnati i tu vrstu rizika koji se sada javlja – a to je napredak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO”, naglasila je ministrica Turković.

Bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije su vrlo dobri i prijateljski, bez ikakvih otvorenih problema. Obje države su zainteresovane za unaprjeđenje sveukupnih bilateralnih odnosa, a posebno ekonomske saradnje.

“Dobroj bilateralnoj saradnji dvije zemlje svjedoči i činjenica da je u proteklom periodu realizovano niz susreta najviših i visokih zvaničnika, na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi. Ekonomska saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije nije na zadovoljavajućem nivou, te je potrebno uložiti dodatne napore za njeno unapređenje. Trgovinska razmjena stagnira već nekoliko godina. Oblasti interesantne za saradnju su: metalna, drvna, prehrambena i tekstilna industrija”, kazala je.

Još jednom je naglasila da se radi o vrlo uspješnoj posjeti i koraku ka jačanju saradnje i bližem povezivanju.

“Ono što nam je posebno važno jeste i da Sjeverna Makedonija podržava napredak BiH ka NATO savezu. Njihovo iskustvo i uspjeh i tom pogledu mogu biti od značaja za BiH. Hvala još jednom”, zaključila je Turković.