Turković o gradnji “svesrpskog svetilišta”: Neprihvatljivo je da se to radi bez odobrenja institucija BiH i njenih građana

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da je neprihvatljivo graditi i raditi na području Bosne i Hercegovine bez odluke i pristanka njenih institucija i građana. Ova izjava dolazi nakon najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o planu izgradnje “svesrpskog svetilišta” u našoj zemlji.

Vučić je danas najavio da su konačno postigli dogovor o početku gradnje srpskog svetilišta na najtužnijem mjestu, u Donjoj Gradini, koje se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom, šefica diplomatije Bosne i Hercegovine rekla je da Bosna i Hercegovina poštuje sve žrtve zločina, da je Bosna i Hercegovina mjesto genocida i etničkog čišćenja ne samo tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu, već i tijekom Drugog svjetskog rata.

– To je neporeciva činjenica kao i pravo žrtava na dostojanstveno sjećanje i obilježje. Ali, jedno mora biti jasno: neprihvatljivo je da se na teritoriji BiH gradi i radi bez odluke i odobrenja njenih institucija i građana, poručila je.

Turković je rekla da takve najave iz Srbije, od vlasti i Srpske pravoslavne crkve, bez ikakvih institucionalnih konzultacija s nadležnim vlastima u Bosni i Hercegovini, ne pokazuju poštovanje i međudržavno uvažavanje.

– Više liče na obično politikantstvo, zloupotrebu i daleko su od poštovanja prema žrtavama, pa i onim iz Jasenovca, među kojima nisu samo i jedino Srbi. U tom koncentracionom logoru ubijen je i veliki broj Bošnjaka, Roma i ostalih kao što su ubijani i u logorima Omarska i Trnopolje, u Prijedoru i na mnogim drugim stratištima gdje vlasti manjeg entiteta još uvijek zabranjuju izgradnju obilježja, zaključila je, piše Klix.