Turković odgovorila Konakoviću: Skretanje pažnje sa problema u Osmorki gdje je SDP ponižen i izigran

Nakon što se novoizabrani ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković oglasio na društvenim mrežama kako su nakon samo dva dana uočili mnoge slabosti u Ministarstvu vanjskih poslova te spomenuo otvaranje konzulata BiH u Rijeci i Novom Pazaru, navodeći da je to učinjeno u predizborno vrijeme i da u proračunu MVP-a nema novca za ta vijeća, oglasila se i njegova prethodnica Bisera Turković.

Podsjećamo, Konaković je nakon Bisere Turković objavio ono što je pronašao i rekao da to pokazuje koliko im je stranka važna u odnosu na državu i narod, te najavio da će o tome i drugim stvarima reći u narednim danima.

“Vidim da je nekima sporno što su otvoreni Generalni konzulati BiH u Rijeci i Novom Pazaru.

Zaboravljaju da je to bila odluka i nalog Predsjedništva BiH koja je provedena čime smo ojačali diplomatsko-konzularnu mrežu BiH.

Razumijem da je namjera da se skrene pažnja javnosti sa problema u Osmorki gdje je SDP, kao najveća stranka u toj koaliciji potpuno ponižen i izigran.

Ali, ne mogu se u javnosti iznositi poluistine i dezinformacije. A, istina je slijedeća: generalni konzulati su otvoreni zakonito prema Odluci Predsjedništva BiH. Zemlje u kojima su otvoreni konzulati su dale svoje saglasnosti, njihovi državni funkcioneri su prisustvovali otvaranju.

Generalne konzule je moralo imenovati Predsjedništvo BiH, a sistematizaciju uposlenih odobriti Vijeće ministara BiH. Međutim, koalicioni partneri i njihovi šefovi SNSD i HDZ su to mjesecima blokirali, o čemu sam u više navrata u javnosti govorila i slala urgencije.

Pokušavali su preko toga trgovati i vršiti pritisak na mene da odobrim enormna sredstva za kupovinu zgrade UIO.

Naravno, da to nisam dozvolila, ali nisam ni odustala od širenja DKP mreže i provođenja odluke Predsjedništva BiH koja je u interesu brojnih BH državljana koji gravitiraju tim konzulatima.

Ako će nova vlast razgrađivati i ono što je napravljeno, umjesto da nastavi graditi državu, onda ulazimo u vrlo neizvjesnu budućnost.

Ako novo rukovodstvo Ministarstva vanjskih poslova želi da se dokaže neka odmah otvori osam ambasada BiH po Odluci Predsjedništva BiH!

Izjava u kojima se govori da je nešto “vjerovatno” su vrhunac političke manipulacije u kojima se neko optužuje za nešto što je po njemu “vjerovatno”.

Odgovoran političar provjeri istinu, pa kaže ono što je sigurno, a ne optužuje na osnovu “vjerovatno”, navela je Turković.