Turković podržala stavove Borrella: Za pojave negiranja genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca nema mjesta u Europi

Danas, 13. jula 2021. godine, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dr. Bisera Turković, sudjelovala je na četvrtom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU.

Tijekom sastanka razgovarano je o trenutnom stanju provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i razmijenjena mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini, razvoju događaja na zapadnom Balkanu i ostalim važnim temama.

– Duboko cijenimo kontinuiranu podršku Evropske unije, naročito tokom pandemije, ali i u vremenu oporavka od posljedica pandemije. Pozdravljamo napore koje ulaže Delegacija EU u Bosni i Hercegovini. Naročito smo zahvalni za investicijski plan za Zapadni Balkan, za finansijsku i drugu podršku koju EU pruža u nabavci vakcina – poručila je Turković.

Naglašava da su svjesni da napredak nije postignut kako je planirano.

– To nas ne treba obeshrabriti da pristupimo rješavanju problema koji su pred nama i ispunjavanju naših obaveza – kazala je Turković.

Izrazila je zabrinutost zbog retorike i strategija prikazivanja Bosne i Hercegovine kao nefunkcionalne zemlje.

– Moramo se usredočiti na takve pojave, konkretno djelovati i stvarati novi i funkcionalniji ambijent za brži napredak i razvoj naše zemlje – kazala je ministrica Turković.

Podvlači da u potpunosti podržava stavove EU i Josepa Borrella, koji se odnose na poštivanje presuda Europskog suda za ljudska prava, na funkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine, a posebno na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

– Slažem se sa stavom gospodina Borrella da za takve pojave nema mjesta u Evropi – zaključila je ministrica Turković.