Turković sa Stoltenbergom: NATO ostaje čvrst partner

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković i ministar odbrane Bosne i Hercegovine dr Sifet Podžić sastali su se danas s generalnim sekretarom Sjevernoatlanskog saveza (NATO) u Briselu Jensom Stoltenbergom.

Tokom vrlo otvorenog razgovora, razmotreno je aktuelno stanje saradnje te integracioni procesi između Bosne i Hercegovine iz NATO-a.

Izjavljeno je da bi Bosna i Hercegovina, tj. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, trebalo što prije nastaviti postupak usvajanja i provedbe programa reformi kao snažan doprinos napretku Bosne i Hercegovine i stabilizaciji situacije na zapadnom Balkanu. Glavni sekretar NATO-a rekao je da Alijansa podržava reformske procese i da ostaje snažan partner institucijama Bosne i Hercegovine.

Ministrica Turković je istakla kako većina građana Bosne i Hercegovine podržava napredak ka članstvu u NATO, te da je taj reformski pravac zacrtan u relevantnim zakonima i strateškim dokumentima koji su usvojile institucije Bosne i Hercegovine. Istaknuto je zadovoljstvo ulogom i doprinosom BiH u međunarodnim misijama NATO-a, posebno u Afganistanu.