Turković: Sankcije za pojedince iz BiH trebale bi danas biti objavljene

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković potvrdila je da bi sankcije protiv pojedinaca u Bosni i Hercegovini trebale biti objavljene danas, ali smatra da bi se u izricanju sankcija trebali razjasniti detalji i precizirati na koje subjekte ciljaju.

Dodala je da se na tome radilo dugo i izrazila mišljenje da postoji usuglašen stav između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, ali da to neće biti kraj, već samo početak. sankcija.

Rad državnih institucija u Bosni i Hercegovini je u zastoju od jula prošle godine, kada su predstavnici Republike Srpske odbili sudjelovati u bilo kakvom donošenju odluka jer je bivši visoki predstavnik BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija pozvale su na deblokadu rada institucija Bosne i Hercegovine i donošenje odluka o osnivanju agencije za lijekove u bh. entitetu RS i drugim aktivnostima na prijenosu nadležnosti s države na entitet.

Sve to uzokovalo je najveću političku krizu u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega je više međunarodnih dužnosnika govorilo o mogućnosti nametanja sankcija.