Turković u Stockholmu: Dodik poziva na secesiju RS-a, slična retorika je rezultirala genocidom, iako je Europa nakon Holokausta rekla “nikada više”

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, obratila se Ministarskom vijeću OSCE-a pred gotovo 50 šefova diplomatije zemalja iz cijelog svijeta.

U svom je govoru posebnu pozornost posvetila aktualnoj političkoj situaciji u našoj zemlji. Ministrica Turković se u svom govoru direktno prozvala člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i šefa SNSD-a Milorada Dodika.

Istaknula je da je Dodik pozvao na secesiju Republike Srpske.

– On je najavio planove za povlačenje iz Oružanih snaga BiH, preuzimanje lokacija u tom entitetu i uspostavljanje entitetske vojske. Taj potez bi uništio godine napretka u reformi odbrane u BiH. Ne moram vas podsjećati da je slična retorika rezultirala sa više od 100.000 ubijenih u BiH, većinom nevinih civila, rekla je Turković.

Podsjetila je i na genocid u Srebrenici, koji je direktna posljedica takve retorike 1990-ih, kazala je da je Europa nakon holokausta rekla “nikad više”, a da se 50 godina kasnije dogodio genocid u BiH.

– Oni koji negiraju holokaust i genocid, slave osuđene ratne zločince, desničarski ekstremisti i nacionalnosti su spremni da uzmu ono što nije njihovo. To je politička situacija u BiH. Situacija koja traži našu pažnju i poziva da se uključimo, kazala je ona.