Turković žestoko odgovorila na provokacije predstavnika Rusije u UN

Nakon obraćanja ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a Vassily Nebenzia postavljao je nekoliko pitanja tvrdeći kako ona nema dozvolu da predstavlja BiH i da iznosi lični stav.

Uslijedila je rasprava na koju je Turković oštro odgovorila.

“Uvažena ministrice, nemojte ovo shvatati lično, ali tražim pojašnjenje. Izjava koju ste dali, da li ona odražava sve entitet koji čine BiH? Da li je vaša pozicija u skladu i stavom Predsjedništva BiH? U dopisu predsjedavajućeg Milorada Dodika naveo kako vi nemate pravo da dajete izjavu jer vaša pozicija nije dogovrnea. Mi također se pozivamo na odredbe Dejtonskog sporazuma koje kažu da je to insostrana politika i zajednička odgovornost oba entiteta. Ako nisu koordinirane s obje strane, zaključak bi mogao biti da sve što ste danas rekli se može smatrati vašim ličnim viđenjem. Čini se da to ne predstavlja viđenje BiH.Uvjereni smo dase dešava suprotno. Želimo poštovati tri naroda u BiH jer ovdje smo da riješimo ovu stvar. Mi ćemo samo pogoršati stanje. Predsjedavajući, danas mo čuli dosta zahtijeva za imenovanje visokog predstavnika. Kako su zahtijevi ispunjeni, da Vijeće sigurnosti nema više nikakvu ulogu da je to zatvoreno pitanje. To me iznenađuje kada smo do sada imenovali sve visoke predstavnike. Konsenzus je bio neophodan u PIC-u, to niko nije osporavao. Čini se da se stalno igraju iste igre s nama, a to je neprihvatljivo. Ne želimo potkopati ulogu PIC-a ili da koristimo narode i entitete u toj igri. Želimo podržati vašu ulogu, ali to neće omogućiti stasu novog imenovanog predstavnika Schmidta”, kazao je ruski ambasador.

“Imate li vi dopuštenje Lavrova?”

Turković je žestoko uzvratila pitavši ga da li on ima ovlaštenje ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova da postavlja to pitanje.

“Ako nemate ovlasti Lavrova, onda je to vaš lični iskaz. Ja ne bih odgovorila na vaše lično pitanje. Ali, ako možete dokazati da imate ovlaštenja vašeg ministra, onda vam mogu reći da sve što sam rekla je zasnovano na strateškom dokumentu inostrane politike koja je usvojena u BiH. To su principijelni dokumenti na kojima se zasniva sve što sam radila, što radim i što ću raditi. Bez obzira da ona ne bude funkcionalna. I zato se sa mnom ne slažu. Ali većina onih koji stvaraju starteške dokumente koji su ih usvojili i koji dolaze iz sva tri konstitutivna naroda i drugih građana BiH, definitivno će dati podršku. I očekuju od mene da zastupam sve njih, što ja radim”, kazala je Turković.

Nebenzia je nastavio kazavši kako ima sva ovlaštenja i predsjednika Putina i da je sve što kaže zvanična izjava Ruske Federacije.

“Mi imao potpisani dopis predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u kojem se kaže da niste ovlašteni da se obratite u ime zemlje”, kazao je.

Turković je rekla kako ne želi ulaziti u raspravu i dodala: “Želim podsjetiti uaženog kolegu da imamo tri člana Predsjedništva i da bi se odobrila izjava morate imati potvrdu od sva tri člana ili bar većine”.

Turković: Dragi ambasadore…

No, ruski predstavnik je nastavio i upitao kako tumačiti da je potrebna većina, a ne konsenzus da bi govorila u ime BiH.

“Dragi ambasadore, ministar vanjskih poslova moje zemlje ne treba odobrenje bilo kog člana Predsjedništva da se obrati. Ali, ako neko želi da postavi ograničenja, onda ta ograničenja moraju biti dogovorena i usaglašena među tri člana Predsjedništva. Mislim da ovo nije dobra diskusaij i zaista nisam željna da gubimo vrijeme svih naših uvaženih kolega”, kazala je Turković.

Predsjednik Vijeća sigurnosti UN Sven Jurgenson kazao je kako dijeli njeno mišljenje. Ali ruski ambasador je nastavio:

“Slažem se i ne želim da probudljujem diskusiju, ali ovo je jedan otvoreni sastanak i mi trebam imati prisutp. Nije na nama da li je ministrica dobila ovlaštenje da zastupa BiH i kakvu izjavu može dati. To je nešto o čemu se treba donijeti odluka u BiH. A mislim da svi u zemlji prate ovaj sastanak i vidjet ćemo da li je gospođa Turković imala ovlaštenja”.

Jurgenson je potom zaključio sastanak.