Turska policija uhapsila je trgovca drogom hrvatskog porijekla koji je koristio portrete Maradone za krijumčarenje kokaina

Turska policija zaplijenila je u srijedu u istanbulskom aerodromu luci 2,5 kg kokaina, ugniježđenog na portretima argentinske nogometne legende Diega Armanda Maradone.

Sumnjivo ponašanje 72-godišnjeg njemačkog državljanina hrvatskog porijekla koji se pojavio na kolumbijskom terminalu privuklo je pažnju turske carinske uprave.

Kao mjeru predostrožnosti, policajci su mu snimili rendgen prtljage. Još jedna istraga s psima pokrenula je sumnju u “neobičnu gustoću” na snimkama. Kad je policija uklonila naličje fotografija, pronašla je kokain skriven u malim staklima.

Uhapšen je na aerodromu sa kokainom u vrijednosti od 2 miliona turskih lira (418.000 KM)

Globalni nogometni div Maradona bio je poznat po svom divljem načinu života i godinama se borio s kokainom prije nego što je preminuo 25. novembra od srčanog udara. Široko ga smatraju jednim od najvećih nogometaša svih vremena.

Jedan od najboljih nogometaša u historiji, Maradona je vrhunac postigao kad je 1986. vodio Argentinu da osvoji Svjetsko prvenstvo, prije nego što je pao u bijedu kada je ispao sa FIFA-inog svjetskog prvenstva 1994. za doping.

Godine upotrebe droga, prejedanja i alkoholizma umanjile su mu zvjezdanu karijeru i promijenile izgled od okretnog sportaša koji je bez napora mogao slalomirati kao tim, do napuhanog ovisnika o drogama koji je zamalo umro od zatajenja srca uzrokovanog kokainom. 2000. godine.