Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi uspostaviti bolje veze s Izraelom, ali oštro je kritikovao politiku države prema Palestini

U razgovoru s novinarima, Erdogan je također rekao da Turska stupa u kontakt s Izraelom na obavještajnom nivou, ali rekao je da je Izraelov pristup prema palestinskom narodu “neprihvatljiv”.

«Što se tiče ovog pitanja, naši pregovori s Izraelom na obavještajnom nivou nisu zaustavljeni. Nastavlja se,» rekao je Erdogan za Reuters.

«A tu je i Izraelska politika prema Palestini koja prelazi naše limite».

Također je rekao da se Turska suočava s određenim problemima s Izraelom na najvišem nivou, a da to ne bi bio slučaj, njihove bilateralne veze mogle bi biti “vrlo različite”.

Obje zemlje dijele snažne komercijalne veze, ali njihovi su odnosi pogoršali posljednjih godina i 2018. godine obje su države međusobno protjerale izaslanike.

Ankara je također kritizirala izraelsku okupaciju na Zapadnoj obali i način na koji se država odnosi prema Palestincima.

Erdogan je također rekao da je za Tursku «nemoguće» prihvatiti izraelsku politiku prema Palestini, te rekao da su neprihvatljivi izraelski «nemilosrdni» postupci i stav prema Palestini.

«Nemoguće je da prihvatimo izraelsko-palestinsku politiku. Nemoguće je da prihvatimo stav Izraela prema našoj palestinskoj braći. Njihova nemilosrdna djela tamo i njihov stav na palestinskom teritoriju su neprihvatljivi », rekao je turski predsjednik.

Izrael je ove godine uspostavio veze s četiri muslimanske nacije i rekao u srijedu da radi na dodavanju još jedne muslimanske države na popis.

Prethodno je Ankara kritizirala mirovni sporazum Izraela s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Marokom, Sudanom i Bahreinom ove godine.