Tužilaštvo BiH formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je pokrenulo slučajeve za negiranje genocida na temelju izvještaja nekih građana koje je za Radio Slobodna Europa potvrdio glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić.

“Nakon što je visoki predstavnik u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli zaprimati prijave od nekoliko građana, tako da su neki predmeti već formirani”, kazao je Grbešić.

Negiranje genocida i drugih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca od danas su zabranjeni u Bosni i Hercegovini.

Izmjene Krivičnog zakona BiH koje je uveo odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko službeno su objavljene u Službenim novinama BiH 27. jula.

Kršitelji zakona prijete od tri mjeseca do pet godina zatvora.

U odluci, koju je 23. jula donio Inzko, navodi se da izmjene i dopune Krivičnog zakona stupaju na snagu osam dana od dana objave na službenoj internet stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH također je najavilo da će slučaj slijediti najave i javne izjave pojedinaca, grupa ili udruga u BiH gdje se negiraju genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločina u BiH.

Zastupnici iz bh. entiteta Republike Srpske u utorak 27. jula iz protesta zbog nametnutih odredbi započeli su bojkot rada institucija BiH.

Juče tako nisu održane ni sjednice Zastupničkog ni Doma naroda Parlamenta BiH.

Prije odluke o blokadi državnih institucija, član Predsjedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socialdemokrata (SNSD) u RS-u Milorad Dodik najavio je disoluciju BiH i pokrenuo peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju izmjena koje je nametnuo Inzko.

Sjednica Narodne skupštine RS na kojoj je najavljena rasprava o izmjenama Krivičnog zakona ovog entiteta i zakona kojim se odbija primjena odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida održat će se u petak, 30. jula.