Tužilaštvo BiH i službeno pozvano: “Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika”

Centralno izborno povjerenstvo jednoglasno je, sa šest glasova za, usvojilo odluku kojom se poziva Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da pokrene postupak, u skladu s Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, u slučaju vrijeđanja Vanje Bjelice-Prutine, člana CIK-a, od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Treba podsjetiti da ju je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik posljednjih dana u nekoliko navrata vrijeđao, nakon što je glasala za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju. U članku 145. stavcima 2. i 3. vrlo je jasno rečeno da sve poprima drugu dimenziju kada službenik to čini zlouporabom položaja – svojim javnim djelovanjem izaziva rasnu, međunacionalnu i drugu mržnju.

“Svi su čuli, to se dogodilo dva puta i, znajući posebnost javnog izražavanja ovog političara, ne bih se iznenadio da se to ponovi”, objasnio je predsjedavajući Centralnog izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovina, Željko Bakalar, na N1.

“Ako su svi tužitelji ove zemlje imali priliku u dva navrata čuti ono što je predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, najviši dužnosnik Bosne i Hercegovine, prvo rekao žena, zatim majka, treća pripadnica institucije Bosne i Hercegovine, kršeći njezino ustavno pravo da osnuje porodicu, dom, porodični život, kršeći njezinu privatnost, s dodirom etničke pripadnosti, ima mizoginiju i to samo zato što radi svoj posao, samo zato što to radi po zakonu, to je jedini ispravan put. Sud će dati konačnu ocjenu naše odluke. A ovo što je rečeno zaista je odvratno”.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dvaput je brutalno vrijeđao člana Centralnog izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Vanju Bjelicu-Prutinu zbog odluka CIK-a za otkazivanje izbora u Doboju i Srebrenici. Spomenuo je, blago rečeno, svoju nacionalnost i izbor partnera druge nacionalnosti.

Vrsni profesor sociologije u Banja Luci i Beogradu, dr. Ivan Šijaković sve je to vidio kroz društveni kut u kojem živimo i povijest koja je u javnosti zadnje tri sedmice.

“Na neki smo način izgubili ono što smo podrazumijevali pod normalnošću, odnosno biti ozbiljam, odgovoram posebno prema drugima, ne stvarati probleme drugima, nešto što će mu naštetiti, a ne uznemiravati okoliš, bez monopola na to. To radimo već 30 godina. Nikome ne treba, pa ni političarima. Pronašli su mjesto koje im je dovoljno za ostanak na političkoj sceni. Da bi održali svoj rejting, širili njihove ideje, poticali svoje glasače, držali ih stalno budnima, spremnima da reagiraju”, zaključio je za N1 prof. Dr. Ivan Šijaković.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i šef SNSD-a Milorad Dodik jučer je ponovno napao člana Centralne izborne komisije Vanju Bjelicu-Prutinu zbog činjenice da je glasala za otkazivanje izbora u Srebrenici i Doboju.

Nakon prvih Dodikovih uvreda na račun Vanje Bjelice-Prutine, uslijedile su brojne reakcije građana, ali i međunarodnih institucija, kao i oporbenih političara iz entiteta Republike Srpske.

“Tako je. Bila je udata za bosanskog muslimana, razvela se i zadržala prezime. Pomalo je čudno, ali o tome govorim u političkoj dimenziji. Ovo je priča o kojoj govorim. Rekao sam o pažljivijem odabiru Srba koji mogu biti “na neki način odgovorni”. Zadržati prezime? Nisam čuo za slučaj da se razvede od Srbina i zadrži svoje prezime. Nisam to čuo”, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara kakve to veze ima s njezinim vještinama, Dodik je rekao:” To mora imati veze, jer mislimo da postoji potpuno uvjerenje da ima političku dimenziju. To nije šovinizam. Ispričavam se svima koji su drugačije pomislili”.

Priča je također spomenula imenovanje “sudaca u mješovitim brakovima” koji su donijeli “nepravednu odluku” i “namještanje određenih sudaca” određenim “puštenim” ljudima.

Misija OESC-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i veleposlanstva Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske u Bosni i Hercegovini, kao predsjedavajući OESC-a, čvrsto su osudili napade člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutina.