Tužilaštvo BiH: Zaprimili smo krivičnu prijavu protiv Dodika

Načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović podnio je u petak, 13. avgusta, krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog ometanja donošenja odluka koje bi mogle pomoći u gašenju požara na području ove opštine u Hercegovini.

Šabanović je podnio krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Kaznenog zakona BiH, odnosno zbog nedavanja saglasnosti za angažman helikoptera za gašenje požara iznad Komadinovog vrela i visoravni Plasa-planina Čvrsnica.

“Tužilaštvo BiH dana 16.08.2021. godine zaprimilo navedenu krivičnu prijavu i ista je raspoređena u rad postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Dan ranije, u četvrtak, 12. augusta, predsjedavajući BiH Željko Komšić istaknuo je “na to da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH” za gašenje šumskih požara, zbog čega je tražio i angažovanje snaga Evropske unije u BiH (EUFOR) i NATO-a.

Prema Zakonu o odbrani BiH sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa Oružanih snaga BiH.