Tužilaštvo BiH zatražilo da se uključi u srbijansku istragu smrti Muamera Zukorlića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je postupak za sudjelovanje u istrazi smrti bivšeg sandžačkog muftije Muamera Zukorlića.

Njegov sin Usama rekao je za Prvu televiziju da je u istragu smrti njegovog oca uključeno i državno tužilaštvo u BiH, budući da je on bio državljanin.

“Tražili su da se uključe u proces istrage, a mi smo kroz krivičnu prijavu zatražili da se formira međunarodna ekspertiza koja bi završila ekshumaciju i obdukciju da bi se cjelokupna istraga uradila na najbolji mogući način i da ne bi sutra bilo ko ostavio tragove sumnje u konačne rezultate”, rekao je Usame.

Porodica je krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe podnijela Republičkom tužilaštvu Srbije nakon čega je donijeta odluka o ekshumaciji.

Muamer Zukorlić je iznenada preminuo 6. novembra prošle godine nakon srčanog udara, a njegov sin je nedavno javnosti objavio da su rađene strane laboratorijske studije u kojima ljudi utvrđujemo da mu otac nije preminuo prirodnom smrću.

Zukorlić, koji je naslijedio oca na čelu partije Stranka pravde i pomirenja, u obraćanju javnosti rekao je da je jedna laboratorija utvrdila da postoji velika vjerovatnoća da je Muamer otrovan teškim metalima, a druga laboratorija da je otrovan hranom.