Tužilaštvo Srbije: Ne vodi se postupak protiv Kornjače

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine izjavilo je za Radio Slobodna Europa da se u Srbiji ne vodi postupak protiv Duška Kornjače po optužnicici iz Bosne i Hercegovine.

Što se tiče pitanja ima li njegovo izručenje Bosni i Hercegovini pravne osnove, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, nakon što je pregledalo spise predmeta, utvrdilo je da je Duško Kornjača srpski državljanin i da tamo ima prijavljeno prebivalište.

“U skladu sa važećim pozitivnim pravnim propisima Republika Srbija ne izručuje svoje državljane Bosni i Hercegovini”, navodi se u odgovoru Tužilaštva.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 28. maja 2015. optužnicu protiv Duška Kornjače, rođenog u BiH 1960. godine, za zločine protiv čovječnosti na području Čajniča. U Novom Sadu pronašli su ga novinari sarajevskih medija.

U pisanom odgovoru Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji navodi se da su ta institucija i Odjel za ratne zločine, Vrhovni sud u Beogradu, udovoljili zahtjevima i zamolnicama Tužilaštva BiH i Ministarstva pravde BiH u vezi sa predmetom protiv Duška Kornjače.

“Jedna od tih zamolnica odnosila na saslušanje okrivljenog Duška Kornjače 10.9.2014. godine”, navodi se u odgovoru Tužilaštva, prenosi RSE.

BiH optužuje Kornjaču za, kako se navodi u optužnici, organizovanje nezakonitog zatvaranja nesrpskih civila, koji su ubijani i fizički zlostavljani, dok su imovina i ustanove namijenjene vjerskim potrebama nesrpskog stanovništva uništeni.

Tužilaštvo je u optužnici navelo da je Kornjača koordinirao aktivnosti vojnih i policijskih snaga na području Čajniča, da bi cjelokupno nesrpsko stanovništvo iz tog grada bilo deportovano van teritorije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Po podizanju optužnice, bosanskohercegovačko tužilaštvo saopštilo je da će u predmetu Duška Kornjače sarađivati sa pravosuđem i Tužilaštvom Srbije jer je optuženi njen državljanin nastanjen u Novom Sadu.

Njegov predmet iz Bosne i Hercegovine aktuelizovan je 19. avgusta 2021. kada ga je na vratima stana na novosadskoj adresi novinarska ekipa iz Sarajeva snimila mobilnim telefonom.

Govoreći o slučaju Duška Kornjače, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na televiziji Hepi rekao da Srbija ne može da ga uhapsi.

“U Bosni i Hercegovini znaju da to nije formalno-pravno moguće”, rekao je Vučić.

Vučić je prethodno naveo da Srbija ne štiti nijednog zločinca, ali da čuva pravni poredak i principe.

“Kao što Bosna i Hercegovina Srbiji ne može da izruči tražene za ratne zločine, to ne može ni Srbija”, dodao je Vučić.