Tužiteljstvo želi aferu “Ikona” prebaciti na sve tri člana predsjedništva: Od Komšića zatraženi podaci o nabavci ikone!

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića informacije o kupovini sporne ikone, koju je Milorad Dodik u decembru prošle godine predao ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provjerava navode informacija dostavljenih Zakonom Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine od 17. decembra 2020. godine u vezi s komunikacijom ukrajinskog ambasadpra u Bosni i Hercegovini od 16. decembra 2020.

Naime, od Komšića se traži da dostavi sve informacije Programa dvodnevnog posjeta ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, Predsjedništvu Bosne i Hercegovine tokom 14. i 15. decembra 2020. godine.

Dalje se navodi da je Tužiteljstvu potrebno dostaviti: Program posjeta ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, kojeg je usvojilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine; Odluka o nabavi darova isporučenih tokom tog posjeta; Pravila koja se odnose na troškove reprezentacije, donacije primljene i primljene od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine i smjernice za evidenciju datim i primljenih poklona i svi drugi interni akti koji reguliraju kupnju i registraciju poklona pod Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

– Morate nam dostaviti i podatke o tome je li poklon koji je ministru vanjskih poslova Ruske Federacije 14. decembra 2020. godine dao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zabilježen u bilo kojoj evidenciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uključujući kabinete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ako se snima, mora se dostaviti ovjerena kopija evidencije u kojoj su podaci zabilježeni. Hitno proslijedite potrebne podatke i dokumentaciju ovom tužiteljstvu – stoji u zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.