U Beograd sletjeli kineski vojni avioni: Da li je Srbiji isporučeno moćni kineski sistem?

Šest teretnih aviona Y-20 kineskog ratnog zrakoplovstva pojavilo se u petak kasno navečer u turskom zračnom prostoru i letjelo prema Srbiji, gdje su i sletjeli na aerodrom u Beogradu.

Vučić je sinoć nakon održane vojne vježbe srbijanske vojske “Vatreni štit 2022” kazao da će u utorak ili srijedu biti predstavljeno novo naoružanje koje će biti do sada “najmoćnije oružje koje će Srbija imati”. Da li ovi avioni imaju veze sa najavom predsjednika Srbije?

“Različite aplikacije su prikazivale druge Y-20 na istoj ruti leta, udaljene oko 100 kilometara, protežući se od Istanbula gotovo do gruzijske granice”, rekao je kontrolor leta imena Evergreen Intel na Twitteru, za “The War Zone”, piše The Drive.

“Ovo je jedinstven slučaj po tome što je bilo u ranim satima i s toliko Y-20 zajedno, a svi su koristili MLAT (multilateration). S obzirom da se govorilo o planiranoj isporuci oružja, ovo ima smisla. Slične isporuke NATO-a Poljskoj ili Ukrajini vojnim transportima već su koristile MLAT”, navodi se u nastavku.

O korištenju MLAT-a (tehnike za određivanje položaja letjelica prema vremenu dolaska energetskih valova) u odnosu na ADS-B emitiranje, Evergreen Intel rekao je sljedeće:

“Što se tiče stopa isporuke letova NATO-a ili čarterskih prijevoznika koji koriste MLAT u odnosu na ADS-B, znam da su letovi MLAT-a išli u Poljsku, letovi (prije rata) su koristili ADS-B… Emitiranje signala s ADS-B iz aviona svima najavljuje gdje se nalazite.To je korisno za navigaciju, evidenciju, sigurnost, i slično. MLAT je solidan izbor za zrakoplove iz zemalja kojima ne smeta to što se dio njihove rute ne vidi – objasnio je kontrolor leta za The Drive.

Kineski teretni avioni sletjeli su na Međunarodni aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, a kontrolori leta uhvatili su njihove kineske oznake na završnom prilazu i na pisti.

Utvrđeno je da su barem nekim avionima uklonjeni poklopci iz sistema protumjera koje koriste vojni zrakoplovi i helikopteri kako bi izbjegli raketni napad neprijateljskih aviona. To bi moglo značiti da očekuju neku vrstu potencijalne prijetnje. Nije jasno kakva bi bila prijetnja.

Kasnije je objavljeno da su avioni srpskoj vojsci isporučili raketni sustav zemlja – zrak HQ-22.

Washington Post izvijestio je o upozorenju američke vlade Beogradu o prodaji prije dvije godine. Srbija je navodno odabrala HQ-22 umjesto ruske verzije S-300. Cijena sistema mogla bi biti ključni faktor, piše Slobodna Dalmacija.

Ova ishitrena isporuka vojne opreme Beogradu još je jedna potvrda strateških sposobnosti zračnog transporta koje je PLAAF stekao kroz svoju rastuću flotu Y-20, kao i kroz širenje znanja o tome kako je koristiti. Još uvijek se mnogo nagađa o prisutnosti vodećeg kineskog sistema protuzračne obrane u Beogradu, prenosi The Drive.