U Beogradu prekinute sjećanje na Srebrenicu: Provokatori skandirali Mladiću!

Grupa provokatora odlučila je prekinuti večerašnji performans nevladine organizacije Žene u crnom te već nekoliko minuta skandiraju ratnom zločincu Ratku Mladiću noseći plakate s njegovom slikom i pjevajući patriotske pjesme, piše portal Klix.

Žene u crnom večeras su se okupile u centru Beograda, na trgu Republike, kako bi u crnini i tišini odale počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Njihov performans prekinulo je oko 50 provokatora, koji su sa sobom donijeli nekoliko plakata na kojima je lik Ratka Mladića, kao i veliku zastavu na kojoj je Mladićeva fotografija i riječ “heroj”.

Između Žena u crnom i provokatora nalazi se kordon policije i za sada nije zabilježen nijedan incident. Osim toga, najavljeno je da će večeras u Beogradu biti izvedena scenska akcija “Srebrenica – ime genocida” zajedno sa umjetničkim kolektivima “Škart” i “Dah teatar”.

Klix podsjeća, Ratku Mladiću je prije mjesec dana (8. juna) u Hagu potvrđena doživotna kazna zatvora. Proglašen je krivim po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice.

Zločinac Mladić ima 78 godina, a u narednim mjesecima bit će poznato u kojem zatvoru će provesti ostatak života, a do tada će ostati u pritvorskoj jedinici u Hagu.