U EU parlamentu odbijeni svi amandmani hrvatskih zastupnika na Prijedlog izvještaja o BiH

Danas je nastavljeno zasjedanje Europskog parlamenta, na kojem su poslanici glasali o prihvaćanju amandmana na Prijedlog izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji je ranije usvojio Komitet za vanjske poslove EU parlamenta.

Svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika odbijeni su uvjerljivom većinom. To predstavlja veliki politički neuspjeh hrvatske diplomacije, jer se ne spominje niti izborna jedinica niti “legitimno predstavljanje”.

Saznajemo da je jučer bila velika politička borba između bosanskohercegovačkih lobista i hrvatskih zastupnika oko toga hoće li prihvatiti ili odbiti predložene amandmane.

Sinoć su hrvatski eurozastupnici žestoko napali prvobitnu verziju Izvještaja iz razloga što ne sadrži spominjanje konstitutivnosti i “legitimnog predstavljanja”. Kroz predložene amadmane Tonino Picula, Željana Zovko, Ruža Tomašić i Sunčana Glavak pokušali su nametnuti svoje viđenje reformi koje Bosna i Hercegovina treba provesti i tako zaštititi interese Republike Hrvatske.

Izvješće će Europski parlament danas prihvatiti ili odbiti drugim glasanjem, u obliku rezolucije.

Podsjetimo, Hrvatska već dugi niz godina pokušava u Rezolucije Parlamenta EU o BiH uvrstiti formulacije u korist svoje politike, posebno politike Hrvatske demokratske zajednice BiH. Gotovo svi hrvatski zastupnici u EU parlamentu, od ideološki različitih stranaka, od SDP-a do HDZ-a, zajedno djeluju po ovom pitanju. Međutim, ove godine nisu uspjeli, što može ukazivati ​​na to da se politička klima u Europi mijenja.