U kasarni Rajlovac svečanim postrojavanjem obilježen dan osnivanja Armije RBiH

Centralna svečanost obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Armije Republike BiH održana je danas u kasarni Oružanih snaga BiH “Rajlovac” u Sarajevu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je, obraćajući se na svečanom obilježavanju 30. godišnjice od osnivanja Armije RBiH i postrojavanju počasnog stroja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, kazao da je ovo prilika da se prisjetimo historijske uloge Armije Republike BiH u odbrani naše domovine, da potvrdimo i još jedanput naglasimo da ćemo nastaviti braniti vrijednosti za koje su živote i zdravlje dali naši najbolji sinovi, te da moramo brinuti o porodicama šehida, poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Otvarajući govor, čestitao je 30. godišnjicu uspostave Armije RBiH i Dan 2. pješadijskog – rendžerskog puka OS BiH.

– Njegovim formiranjem i radom čuvamo tradiciju naše Armije, njene istinske tekovine, hrabrost, pravednost, multietničnost i univerzalnost ciljeva za koje se borila. Drugi pješadijski rendžerski puk godinama već baštini najviše vrijednosti i ciljeve za koje se borila i izborila Armija RBiH, kao legalna vojska Republike Bosne i Hercegovine. To je Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda i svih njenih građana – kazao je Džaferović.

Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina zemlja čija je dužnost i cilj ostvariti uzvišenu ideju slobodne, neovisne i prosperitetne BiH, slobodu i prosperitet za sve narode i građane, a Oružane snage BiH značajno su davale, daju i davat će i ubuduće svoj doprinos tome, u prvom redu svojim profesionalnim izvršenjem zakonom definisane misije i zadataka.

– Naše Oružane snage jedina su legitimna vojna sila naše države, sačinjena od naroda i građana koji u njoj žive, spremna za djelovanje i pomoć na cijeloj teritoriji. One predstavljaju i jedini garant mira i sigurnosti kako u zemlji, tako i za uključenje u sigurnosnu strukturu Evrope i euroatlantskog prostora. Proces reformi u kojem su i danas Oružane snage, jeste proces njihovog kontinuiranog približavanja NATO i EU i izrastanja u respektabilan faktor stabilnosti i sigurnosti regiona, pa i šire – naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Istaknuo je da je reforma odbrane najuspješnija reforma koju je Bosna i Hercegovina provela od Daytona.

– Put nije razgradnja onog što je učinjeno već je put daljnja izgradnja i jačanje OS Bosne i Hercegovine. Ovo je u interesu svih u BiH. Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina strpljivo građenih reformi su okvir u kome može i mora djelovati BiH, pa i njene Oružane snage. Sve to treba dalje unapređivati i posebno se boriti za bolju materijalno tehničku opremljenost Oružanih snaga, kao i za bolji materijalni i statusni položaj pripadnika Oružanih snaga. Ovo je ujedno i prilika da se zahvalimo NATO i međunarodnoj zajednici na pomoći i podršci u jačanju jedinstvenih Oružanih snaga BiH, kao i spremnosti da nam pomognu u procesu implementacije predstojećih reformskih zakona i odluka – kazao je Džaferović.

Dodao je kako je posebno vrijedno naglasiti da je angažiranjem pripadnika Oružanih snaga BiH za sudjelovanje u mirovnim misijama i misijama potpore miru, te kontinuiranim napretkom na tom području, BiH danas ne samo primatelj već je i davalac međunarodne vojne pomoći. A za to su posebno zaslužne jedinice Oružanih snaga BiH.

– Gospodo vojnici, podoficiri i oficiri, ponosni smo na sve vas, sve one među vama koji baštinite tradiciju Armije Republike BiH, koji je svakodnevno nosite u srcu, jer baštinite čiste, moralne i univerzalne vrijednosti koje vrijede u svim savremenim demokratskim društvima. Stoga, očekujemo od vas da nastavite profesionalno izvršenje zadataka, jer na taj način pokazujete vojničku odgovornost i lojalnost prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Svi mi zajedno, vojska i država kao jedno, predani smo zajedničkom cilju. A želio bih i ovom prilikom podcrtati da je naš krajnji cilj prijem i punopravno članstvo u NATO i u Evropsku uniju i da samo u okviru evroatlantskih demokratskih institucija i mi možemo osigurati ekonomski prosperitet i sigurnost svih građana na cijeloj teritoriji BiH – istaknuo je Džaferović.