U Krajini vanredna situacija: Migranti krenuli prema Bihaću!

Radnici Međunarodne organizacije za migracije i sigurnosne agencije napustili su prihvatni kamp Lipa nakon požara u šatorima i velikog nezadovoljstva više od 1 300 korisnika tamošnjih usluga kampa.

Incidentu je prethodila najava odlaska zaposlenog osoblja zbog bezuvjetnosti kampa za zimske uvjete i najava ove odluke migrantima i izbjeglicama.

Policija Unsko-sanskog kantona i bihaćki vatrogasci stavili su situaciju pod kontrolu u posljednjih sat vremena, dok je niz bivših korisnika usluga kampa već posjetio Bihać, udaljen oko 30 klometara od naselja Lipa.

“Užasan je to dan za sve nas, i za migrante i za izbjeglice, i za stanovnike Unsko-sanskog kantona, ali i za državu Bosnu i Hercegovinu. Pokušali smo na svaki način izbjeći ovaj scenarij, ali ovaj put nismo dobili odgovarajuću podršku od relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini. Doručak i neke osnovne potrepštine podijeljeni su jutros korisnicima usluga te su upoznati sa svime što se događa. Prisiljeni smo napustiti ovo mjesto, ali spremni smo pomoći na bilo koji drugi način ”, rekao je šef Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini Peter van der Auweaart.

Izvanredno zasjedanje Skupštine Unsko-sanskog kantona je u toku, a reakcija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje se tijekom dana.