U ovoj bh. školi uvedene novčane kazne za roditelje učenika koji se budu neprimjereno ponašali

Stravičan događaj iz Lukavca u kojem je trinaestogodišnji učenik pucao u školskom dvorištu, te pritom teško ranio nastavnika Osnovne škole Lukavac, pokrenuto je niz aktivnosti kojima je cilj ubuduće spriječiti ovakve i slične događaje.Naime, kako su tada objavili mediji, maloljetni učenik koji je počinio ovo nedjelo ranije je zbog prilično lošeg vladanja premješten iz jedne u drugu osnovnu školu. Učenik je, prema pisanju lokalnih medija, prethodno više puta prijetio da će pucati jer je prebačen iz druge škole.

Ovom događaju prethodio je događaj iz Srbije koji je odjeknuo u cijeloj regiji, a u kojem je također maloljetni učenik u sumanutom pohodu ubio devet osoba, među kojima osam učenika, svojih vršnjaka.

Sve ovo potaknulo je nadležne institucije u Bosni i Hercegovini na dodatni oprez, održani su sastanci s resornim ministarstvima, zatražena je pojačana prisutnost policijskih službenika u blizini škola širom Federacije BiH, prenosi hoću.ba.

Tuzlanski kanton otišao je i korak dalje s inicijativom uvođenja novčanih kazni za roditelje djece, odnosno učenika problematičnog, devijantnog ponašanja. Naime, usvajanjem izmjena Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Skupštini TK već od ove godine pravila u školama bit će značajno drugačija. Kako stoji u spomenutom Zakonu o osnovnom obrazovanju, roditelji su dužni osigurati da se dijete tokom razdoblja trajanja obaveznog obrazovanja u školi pridržava načela i pravila utvrđenih u posebnom propisu kojim se uređuje kućni red u školi, a koji donosi ministar. Također, roditelji učenika obvezni su surađivati sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog ponašanja učenika u skladu s posebnim propisom koji donosi ministar, piše Večernji list BiH.

– Novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM kaznit će se za prekršaj roditelj ako ne osigura da se dijete tokom razdoblja trajanja obaveznog obrazovanja u školi pridržava načela i pravila utvrđenih u posebnom propisu kojim se uređuje kućni red u školi. Novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM kaznit će se za prekršaj roditelj koji ne sarađuje sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog ponašanja u skladu s posebnim propisom, stoji u izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju.