U povodu godišnjice Dejtona Klinton citirao Aliju Izetbegovića: “Bio je u pravu tada a i danas”

Sinoć je u sarajevskoj vijećnici održana svečana ceremonija povodom obilježavanja 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Uz trenutne domaće i strane dužnosnike, više od dvadeset bivših i sadašnjih visokih državnih i međunarodnih dužnosnika, prijatelja Bosne i Hercegovine, obraćeno je građanima Bosne i Hercegovine putem unaprijed snimljenih video poruka.
Jedan od njih je bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Kao što je rekao, uvijek će vjerovati u ono što je NATO akcija postigla i jedan je od najvažnijih uspjeha njegova predsjedanja nakon Dejtonskih pregovora.

“Još uvijek žalim što nam je trebalo toliko vremena da ujedinimo sve bosanske prijatelje kako bismo spriječili ubojstva i što je stravični genocid u Srebrenici potaknuo sve članice NATO-a na akciju.” Danas je rekao i dodao. Zahvalniji sam za održavanje mira dogovorenog u Dejtonu.

Govoreći o vladavini zakona, rekao je da se i danas nastavljaju napetosti, uporni nacionalizam i opasna retorika među političarima vratili su se u posljednjem desetljeću, potaknuvši stare napetosti na stjecanje političkih bodova.

Kako je rekao, ne smijemo zaboraviti svoj uspjeh prije 25 godina, rješavajući trenutne izazove. Također, citirao je i prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, Aliju Izetbegovića: “Kao što je predsjednik Izetbegović jednom rekao: I najnesavršeniji mir je bolji od nastavka rata. Bio je u pravu tada i danas”.