U RS-u negoduju zbog presude Mahmuljinu: Kazna nije adekvatna počinjenom krivičnom djelu

Povodom presude bivšem zapovjedniku Trećeg korpusa, Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu, koji je drugostupanjskom presudom osuđen na osam godina zatvora jer je sud zaključio da nisu spriječeni zločini pripadnika odreda “El mudžahedin” protiv Srba na području Vozuće i Zavidovića, danas je dobio brojne reakcije iz Republike Srpske.

Današnjom presudom Mahmuljinu vrijeđaju se srpski narod, porodice žrtava i svjedoci, rekao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da presuda po ko zna koji put samo potvrđuje da pravosudni sistem Bosne i Hercegovine radi jednostrano na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

DirektorRepubličkog centra za istraživanje rata, ratne zločine i traženje nestalih osoba Milorad Kojić izrazio je nezadovoljstvo presudom, istaknuvši da kazna nije primjerena počinjenom zločinu.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nošović smatra da je presuda Mahmuljinu mala i predstavlja dodatnu potvrdu da Sud BiH radi na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

– Ova presuda po ko zna koji put pokazuje dugogodišnji uhodani način rada Suda BiH na štetu srpskog naroda i Republike Srpske – rekao je Nosović.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da presuda vrijeđa srpske žrtve rata i Republiku Srpsku.

– Ova presuda po ko zna koji put samo potvrđuje da pravosuđe BiH radi po dvostrukim standardima na štetu Srba i Republike Srpske, a u funkciji bošnjačke politike – rekao je Lazić.

Simo Tuševljak, glavni inspektor MUP-a Republike Srpske, kazao je da je Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo neprihvatljivu blagu kaznu protiv čovječnosti.

Tuševljak ističe da je Mahmuljinu kazna morala biti mnogo veća, podsjećajući da su mudžahedini odvedeni na područje Vozuće i Zavidovića, pod njegovom komandom, a uz saglasnost njihovog tadašnjeg vrhovnog zapovjednika.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i ubijenih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je da je presuda “posljednji čavao u lijes pravde na razini BiH”.

– Iako je odgovoran za monstruozne zločine odreda `El mudžahedin` koji su bili pod njegovom komandom, Mahmuljin je osuđen na mizernu kaznu od osam godina po Krivičnom zakonu SFRЈ i cijeli sudski proces je bio na slobodi – naveo je Kojić.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović ocijenio je sramotnom današnju presudu Mahmuljinu i naveo da je to još jedna potvrda da za Srbe nema pravosudne pravde.

Tzv. Stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević rekao je da je Mahmuljinova presuda izrugivanje žrtvama. Podsjetio je da se u zapadnim zemljama, uglavnom u SAD-u, za slična kaznena djela izriču doživotne kazne.

Višedecenijsko nekažnjavanje glavnokomandujućih u takozvanoj Armiji BiH za zločine nad Srbima doprinijelo je da se pripadnici zloglasnog odreda “El mudžahedin” i radikalni islamisti, koji su počinili neviđena zvjerstva nad srpskim civilima i pripanicima Vojske Republike Srpske u Zavidovićim i Vozućoj integrišu u BiH društvo, izjavio je senator Republike Srpske Milivoje Ivanišević.

Kazao je da je lažno kažnjavanje bošnjačkih zapovjednika za zločine nad Srbima u BiH beznačajno, a istovremeno tužno i smiješno.