U RS-u se bura ne stišava: “Dodik dolaskom na sastanak s Erdoganom krši dogovor i narušava političko jedinstvo”

Odlazak člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika na sastanak sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom sa SPS predstavlja kršenje dogovora parlamentarnih stranaka Srpske i zaključaka parlamenta RS.

Rekao je ovo danas potpredsjednik SPS i šef Kluba poslanika te stranke u NSRS, Maksim Skoko, koji je istakao da Dodik ovim krši zaključke NSRS o neučestvovanju u donošenju odluka u zajedničkim institucijama.

– Za nas je ovo slučajno ili namjerno narušavanje političkog jedinstva koje smo postigli oko najbitnijih pitanja za Republiku Srpsku – kaže on.

Skoko dodaje da u SPS nisu čuli smislene razloge i opravdanja za prisustvovanje Dodika sastanku predsjednika Turske sa članovima Predsjedništva BiH.

– Bez konsultacija i prethodnog dogovora ne možemo imati jedinstvenu politiku i za nas je ovo urušavanje političkog jedinstva koje je postignuto u vezi nametanja zakona i neučestvovanja u odlučivanju u organima BiH. U ovakvim okolnostima bilo bi razumno pozvati predsjednika Turske u Banjaluku da posjeti Republiku Srpsku i da svojim dolaskom pokaže da poštuje dejtonsku BiH satavljenu od FBiH i Republike Srpske – istakao je Skoko, piše Srpskainfo.