Predsjednica RS-a Željka Cvijanović najavila je danas dva zakonska rješenja koja će ove sedmice biti upućena u parlamentarnu proceduru, ističući da su ona izuzetno važna i rezultat su današnjeg dogovora lidera parlamentarnih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu.

Iako predstavnici stranaka ne žele razgovarati o onome što se danas dogodilo, Cvijanović je navela su da će parlamentarni klubovi svih političkih stranaka u Republici Srpskoj uputiti ova zakonska rješenja u parlamentarnu proceduru i izrazila uvjerenje da će se to dogoditi u narednih nekoliko dana.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, ta dva zakonska rješenja koja bi se trebala naći u petak na posebnoj sjednici NSRS-a, a tretiraju nazivanje RS-a genocidnom tvorevinom ili srpski narod genocidnim.

To znači da će svi koji RS nazovu genocidnom tvorevinom ili srpski narod genocidnim će krivično odgovarati.

Na ovaj način politički predstavnici RS žele “odgovoriti” na Inzkovu odluku o izmjeni Kaznenog zakona BiH, koja zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

U pripremi je drugi zakon koji se odnosi na odbijanje svih odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao danas je rekao da je dogovoreno da sjednica Narodne skupštine RS-a u petak bude zatvorena za javnost.

Podsjetimo, nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Današnji sastanak sazvao je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, a prisustvovali su mu i predsjednica RS Željka Cvijanović, lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP Branislav Borenović, SP Petar Đokić, US-a Nenad Stevandić, DNS Nenad Nešić, SPS Goran Selak, NPS Darko Banjac i NDP Dragan Čavić.